Срби прославили Васкрс у Чикагу

У препуним српским храмовима у Чикагу у недељу је најбројнија српска заједница у Америци прославила празник Христовог васкрсења. У десетак манастира и српских цркава, колико их има на ширем подручју овог града, одржане су литургије после којих су освештана и подељења офарбана васкршња јаја.

Прочитана је Васкршња посланица са порукама Патријарха Порфирија и епископа СПЦ.

Посебно свечано је било у Саборном храму Христовог Васкрсења у Београдској улици у Чикагу која је Васкрсење обележила и као своју Славу. Архијерејску литургију је предводио владика средњозападно-амерички и новограчанички Лонгин уз саслужење већег броја свештеника. У оквиру свечаности освештани су славски колач и васкршња јаја.

У пригодној беседи владика Лонгин је позвао вернике да буде уз свој народ и своју цркву на Косову и Метохији који одолевају сталним притисцима и страдањима. Такође је позвао на мир међу православнима у Украјини, као и на мир у свету.

Свечаност је настављена уз славски ручак у банкет сали у оквиру храма. Међу бројним верницима и узваницима свечаности су присутвовали Конзул Републике Србије у Чикагу Милан Варадиновић и вицеконзули Александар Ђорђевић и Александар Милић.

                                                                                   С. Данчуо

Нема коментара

Напишите коментар