АКТУЕЛНО:

Српски народ поднио велику жртву у сламању зла фашизма

Широм Републике Српске, полагањем вијенаца на спомен – обиљежја из Другог свјетског рата, обиљежено је 76 година од побједе над фашизмом и одата почаст жртвама из тог периода. Поручено је да је слободарски српски народ поднио велику жртву у сламању зла фашизма.

У организацији Удружења за његовање традиције, у Приједору је први пут организован Марш бесмртног пука. Носећи фотографије и ордење својих предака, неколико десетина Приједорчана прошло је кроз град да подсјете на антифашистичке борце.

Каурин Ранко, син Богдана Каурина, носиоца партизанске споменице, човјека који је учествовао у 2. Свјетском рату истакао је да је дошао да, на неки начин, ода свим борцима поштовање.

– А, с друге стране да скренем пажњу на ревизују историје – рекао је он.

Предсједник Удружења за очување традиције Приједор Жељко Шормаз истакао је наду да ће ово прерасти у једну традицију.

– Да ће постати традиција, онако како је прерасло у многим другим градовима широм свијета, у свим оним градовима који обиљежавају и желе да буду дио антифашистичког покрета – каже Шормаз.

Од 21.000 бораца из Поткозарског краја, који су устали против фашизма, погинуло је 10.000.

– Овај крај је дао и 35.000 жртава фашистичког терора. То су они који су погинули у покољима, стријељањима, на разне начине. Погинуло је и 12.000 дјеце са Козаре, а то је читава једна млада генерација – нагласио је Вељко Родић предсједник ГО Савеза бораца града Приједора.

Током Другог свјетског рата Градишка је имала више од 16.000а жртава што је сврстава на друго мјесто у бившој Југославији, одмах иза Козарске Дубице.

– 40.500 људи су били цивилне жртве, од тог 5.400 дјеце до 14 година, око 2.080 бораца Другог свјетског рата и чланова Народно ослободилачког покрета – рекао је Никола Крагуљ предсједник Градске организације СУБНОР-а Градишка.

Семберија се сјећа 3.000 антифашистичких бораца, од којих девет народних хероја.

– Из Семберије у Народно ослободилачкој борби у партизанским јединицама је погинуло 1.206 бораца, било је 873 жртве фашистичког терора, а са простора бивше нам државе Југославије у партизанским јединицама погинуло је 305.000 бораца – рекао је Михајло Видић предсједник СУБНОР-а града Бијељина.

Цвијеће је положено и нa Спoмeн-кoстурницу пoгинулих бoрaцa у Moдричи. Прoтив фaшизмa борило се њих 850. Живот за слободу дало је 288 бoрaцa и 433 цивилa.

Током Народноослободилачке борбе, Мркоњић Град ослобађан је 39 пута. За слободу се борило 1.309 бораца са подручја мркоњићке општине, од којих је 525 погинуло. У фашистичком терору, страдале су 1902 жртве.

Поводом 76 година побједе над фашизмом вијенци су положени на спомен-обиљежја у Требињу, Добоју, Прњавору, Дервенти, Станарима, Брчком, Шамцу, Угљевику и Сокоцу.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар