Шта је Васку након 16 година живота у Србији вратило у Книн

На локалним изборима у Книну учествовала је Ања Шимпрага, саборска посланица СДСС-а. Она је први кандидат за челно место у граду испред српске заједнице још од Олује, што се тумачи као велики помак, што очекују и Срби који живе у Книну. Васка Радуловић, која је један од повратника у Книн, говорила је за РТС о ситуацијама са којима се сусрећу Срби повратници, али и о томе како је почела да пише о судбини Срба на тим просторима.

На прагу куће у којој је одрасла, а 1995. кренула у избегличку колону, Васка Радуловић говори и о свом повратку. Шеснаест година живота у Србији, завршен факултет, стечени пријатељи нису је задржали даље од Полаче надомак Книна.

„Ја сам одувек знала да ће бити тај моменат када ћу ја доћи овамо. Када ће то бити, нисам могла да испланирам, шта ћу радити, чиме ћу се бавити, али сам знала да ћу ићи“, навела је Васка Радуловић.

Због онога што је уследило воли да каже да је и виша сила подржала њену одлуку да се врати. У то време, Заједничко веће општина из Вуковара тражило је новинарку за подручје Лике и Далмације.

Без претходног искуства, почиње и до данас не престаје да пише о Србима повратницима. Међу овим текстовима, неки су оставили дубок траг.

„Када затекнете човека који живи у камп приколици 20 година поред своје порушене куће, у камп приколици без струје, воде, основних услова за живот, притом је тешко болестан и не може да излази – једна од тешких прича. А позитивни примери су увек тих младих људи који су се вратили и који желе да остану“, казала је Васка Радуловић.

А њена прича подразумева свакодневни пролазак поред празних комшијских кућа и основне школе у којој више нема ни врата, ни прозора, а ни деце.

„Тешко је то. Сваки пут и кад прођем овде, мој поглед иде на страну зато што се тешко помирити са чињеницом да све оно што је било овде, да тога више нема и да је велика вероватноћа да тога више неће ни бити“, истакла је Васка.

Додала је да највише њених пријатеља из основне школе у Полачи живи у Београду и остатку Србије, али и да их има свуда по свету. Она је једина која се вратила.

Нема још много познатих лица. Од некадашњих 1.600 становника Полаче данас их је осам пута мање.

Васка Радуловић казала је да види себе у Полачи и за 30 година.

„Ја да, прошло је 10 година да сам се вратила и не могу рећи да је био један моменат да сам рекла – што нисам остала у Београду или што сам се вратила. Никада се нисам покајала и не мислим да хоћу, јер ту сам ја. Ја сам овде рођена овде је све моје, моја кућа, преци, гробље и црква и школа и улица и сеоски бунар, то је све моје“, нагласила је Васка.

Видео прилог погледајте на сајту РТС-а.

Извор: Тихана Бајић; РТС
Нема коментара

Напишите коментар