Што прије отворити поставку „Југословенског павиљона“ у Аушвицу

Министарства културе Србије и Словеније сагласила су се да што прије треба ријешити сва отворена питања о реконструкцији објекта и поновног формирања сталне поставке бившег „Југословенског павиљона“ у Државном музеју Аушвиц-Биркенау.

Овај став је усаглашен у Санкт Петербургу на састанку делегација министарстава културе Србије и Словеније, предвођених министрима Владаном Вукосављевићем и Зораном Познићем, у оквиру Међународног културног форума.

Два министарства заједно позивају остале земље бивше СФРЈ – Хрватску, БиХ, Црну Гору и Сјеверну Македонију на активнији приступ у овом пројекту, наводи се у заједничком саопштењу Министарства културе и информисања Србије и Министарства културе Словеније.

Док бивше југословенске републике већ неколико година преговарају о томе, друге земље имају своје павиљоне у знак сјећања на жртве.

Павиљон број 17, односно бивши „Југословенски павиљон“, затворен је, а 2008. године расформирана изложба о страдању људи који су ту интернирани са простора СФРЈ.

У Аушвицу је убијено више од 1,1 милион људи из Мађарске, Пољске, Француске, Холандије, Грчке, Чешке, Словачке, Њемачке, Аустрије, те више од 10.000 људи из бивше Југославије.

Некадашњи нацистички логор Аушвиц у Пољској је под заштитом Државног музеја Аушвиц-Биркенау. Унеско га је 1979. године уврстио на листу Свјетске баштине.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар