АКТУЕЛНО:

Сусрет Козарчана одржан по 46. пут у Београду

У Београду је 1. јуна у Дому Војске Србије у организацији Удружења Козарчана у Београду одржан је Традиционални 46. Сусрет Козарчана, потомака, поштовалаца и  пријатеља козсрачке епопеје и легендарне Козаре.

Свечани скуп и бројне госте из Републике Српске, Београда и цијеле Србије поздравио је предсједник Извршног одбора Удружења Раде Каралић који је напоменуо да се ове године обиљежева 82 године од херојске битке на Козари.

Домаћин овогодишњег сусрета био је Град Лакташи, а како је то уобичајено, градоначелник Мирослав Бојић предао је симболе, пешкир и пљоску, домаћину сљедећег сусрета, градоначелнику Града Градишка Зоран Аџићу.

Каралић се захвалио посебно гостима из градова и општина из Републике Српске, а међу њима су били и градоначелник града Приједора Слободан Јавор, замјеник градоначелника Новог Града Бојан Лукач, начелник општине Костајница Никола Јањетовић, начелник Општине Козарска Дубица др Раденко Рељић, предсједник Завичајног клуба Нових Козараца Мане Миладиновић, као и делегација бораца из Новог Сада и бројни други гости.

Први човјек Лакташа градоначелник Мирослав Бојић поздравио је окупљене Козарчане и поручио да је данас тешко бити Србин свуда у свијету, осврћући се на недавно усвојену резолуцију о Сребреници и позвао на јединство српског народа.

„ Морамо да се чврсто држимо и штитимо интересе нашег народа и да овакве манифестације подигнемо на виши ниво. Желим да истакнем да ћемо подржати приједлог Удружења Козарчана да ово удружење постане удружење од општег интереса за Републику Српску и Србију“, казао је Бојић уз напомену да му је велика част што има прилику да буде домаћин овогодишњег сусрета.

Фото: mojagradiska.com

Зоран Аџић, градоначелник Градишке указао је, на важност ових сусрета јер они “зближавају Козарчане у Београду и чувају везе са родним крајем”.

“Име Козаре је славно. Ова планина је симбол отпора окупаторима у Другом Свјетском рату. Козарчани су патриоте и борци за слободу, и зато морамо чувати њену историју, име и љепоту. Козара је данас мјесто окупљања свих генерација из цијелог свијета и зато смо поносни на ову планину и њене становнике”, нагласио је Аџић.

Предсједник Скупштине Удружења Козарчана у Београду Рајко Срдић и предсједник ИО Раде Каралић уручили су овогодишњем и домаћину сљедећег сусрета, златне значке са ликом народног хероја са Козаре Младена Стојановића на једној страни, и спомеником на Козари, на другој страни.

Удружење постоји преко четири деценије, од 1974. а својим радом покрива четири града који окружују легендарну Козару, а то су Бања Лука, Приједор, Градишка и Лакташи, као и три општине, Нови Град, Козарска Дубица и Костајница.

Како је рекао предсједник Извршног одбора Удружења Раде Каралић, уз сталну сарадњу, помоћ и подршку градова и општина Покозарја, Удружење се стално развија како поброју нових чланова, посебно младих, тако и ширењем активности на свим пољима.

„Данас чак трећину чланства чине пријатељи и поштоваоци Козаре, како их ми зовемо. То су људи који немају директне везе са Козаром, али су са нама и уз нас, и радује нас та чињеница. Жеља нам је, и на томе стално радимо, да привучемо што више младих како би се кроз наше Удружење, поред његовања веза са родним крајем у пјесмама и играма успоставиле што шире и тешње везе на свимвпољима културне, спортске, просвјетне, научне и привредне сарадње између Републике Српске и Србије“, истакао је Каралић додајући неке од важнијих активностима Удружења у протеклом периоду на које су поносни, попут издавања књиге Дарка Стричића „Козара  брод посебне намене“. Ту су још и „Дубичка књига мртвих 1941-1945“ која садржи имена око 20 хиљада жртава у Козарској Дубици, уписаних именом и презименом, а књигу је у целости спонзорисала фирма„Цептер“, а издала „Чигоја штампа“.

„Покренули смо иницијативу према иниституцијама у Републици Србији и Републици Српској да се нашеУдружење прогласи Удружењем од посебног значаја и да покренемо изградњу Козарачке куће у Београду, која би била сједиште удружења из ових крајева и уз то и иницијативу да наши сусрети буду уврштени у програм заједничког обиљежавања значајних догађаја из историје српског народа, а под покровитељством предсједника Србије и  Републике Српске“, закључио је Каралић.

Козарачко коло играло се до касно у ноћ, а у музичком дијелу програма наступили су пјевачка група „Соколови Поткозарја“ из Горњих Подградаца у Градишци, пјевач Милоје Бубоња и окрестар Часлава Љубеновића. Водитељ програма био је Миша Ћирић.

новинарка „Српског кола“

Весна Пешић

Насловна фотографија: mojagradiska.com

Нема коментара

Напишите коментар