Свечаност поводом Дана државности Србије у Скопљу

Сретење неодвојив и значајан део националног идентитета и личног достојанства Срба

На свечаности обележавања Сретења Господњег и Дана државности и уставности Републике Србије, коју су синоћ у Македонском народном театру (МНТ) у Скопљу, уз подршку влада Републике Србије и Републике Северне Македоније (РСМ) заједнички приредиле 11 грађанских организација Срба, обраћањем су поздравили премијер Владе РСМ, Оливер Спасовски и лични изасланик Председеника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, Зоран Ђорђевић.

На прослави на којој су присуствовали представници дела српских странака и организација у РСМ, амбасадори Србије, Руске федерације, министри у Влади РСМ, угледне личности из области науке, културе, образовања, истакнути спортисти… указано је на значај великог хришћанског празника Сретења Господњег, подсећањем и Дан државности Србије, који се празнује 15. и 16. фебруара. Установљен је у спомен на дан историјског народног збора у Орашцу 1804. године и подизања Првог српског устанка под вођством Ђорђа Петровића – Карађорђа.

 

Премијер Оливер Спасовски


То је и дан сећања на почетак Српске револуције, и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије, у историји познат као — Сретењски устав. Сретење је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије.

Премијер Владе РСМ Спасовски је поздравио представнике српске заједнице у овој земљи, госте из Републике Србије, упутивши најсрдечније честитке поводом великог празника уз искрене жеље за просперитетну будућност двеју пријатељских земаља и успешан наставак традиционално добросуседских односа.

– Са осећањем посебне почаствованости прихватио сам позив да се обратам на овом свечаном догађају поводом празника Сретења Господњег, који је, уједно, и празник државноста Републике Србије, рекао је Спасовски. – Догађај на коме присуствујемо вечерас организује се и подршком Владе Републике Северне Македоније и овом приликом поздраваљам и колеге из Владе. Ми смо две блиске и пријатељске земље. Немамо отворених питања. Заједнички смо посвећени унапређењу наше и регионалне сарање, истакао је премијер РСМ.

 

Ђорђевић и Спасовски


– Заједнички радимо и помажемо се на убрзању интеграције у Европску Унију нашег региона, на основу индивидуалних заслуга и резултата сваке земље посебно, рекао је Спасовски.

У обраћању он је посебно нагласио да је „наш заеднички придонес у обележувању празника Сретења Господњег који је уједно и Дан државности Републике Србија, део је нашег залагања за континуиран живи и сснажан интерес за одржавање и унапређење односа између наших двеју земаља. Снажна карика, тих односа између Северне Македоније и Србије, јесте заједница Срба у нашој земљи и заједница Македонаца у Србији“.

 

Министар Зоран Ђорђевић


– Од презентације српске духовне и црквене хорске музике, преко дела познатих српских књижевника, до наступа групе за савремени плес „Уна Сага Сербика“, која инспирацију налази у фолклору своје земље, као и у фолклорним традицијама други земаља на Балкану. Живеле наше две земље и наша два народа!“, рекао је на крају обраћања на свечаности у МНТ, премијер Спасовски.

Изасланик председника Републике Србије, министар Ђорђевић, на Сретењској свечаности у МНТ у Скопљу, честитао је у име председника Републике Србије Александра Вучића, у име Владе Републике Србије и у своје лично име Сретење Господње, Дан државности Републике Србије који прослављају сви грађани Србије и сви Срби у свету.

 

Долазак гостију у МНТ


– Данашњи празник веома је битан за сваког Србина ма где он живео, с обзиром на то да је неодвојив и значајан део његовог националног идентитета и личног достојанства. И више од тога, лроцес Српске револуције, започет Првим српским устанком, на челу са неустрашивим вождом Карађорђем, а потврђен Другим српским устанком, под руководством мудрог књаза Милоша, крунисан је након три деценије, 15. фебруара 1835. године када Србија усваја Сретењски Устав један од најнапреднијих европских устава тог времена, који је важио за најисточнији одраз тековина француске буржоаске револуције, чиме је, између осталог, наша отаџбина постала једна од првих држава у Европи у којој је у потпуности званично укинут феудални друштвени систем, рекао је Ђорђевић.

С обзиром на то, како је подсетио министар Ђорђевић, „уз податак да ће наком Првог српског устанка, и други подјармљени православни народи на Балкану поћи путем државног осамостаљења и националне еманципације, а ако имамо на уму да је један од таквих покрета независности и онај народа Северне Македоније, који је смогао снаге да Илинденским устанком 1903. године зада један од последњих снажних удараца отоманском царству на тлу Европе, онда можемо закључити да је процес започет Првим српским устанком, а окончан Балканским ратовима, трајао више од сто година, и био једнако значајан за све православне балканске народе“.

 

Биљана Ђуровић


– Према томе, Сретење 1804. године, како за Србе тако и за Македонце, представља битан историјски датум односно догађај који представља прекретницу између робовања страној империјалној култури и слободе европских православних држава и народа, а Сретење 1835. године има свој одраз у савременим напорима и стратешком циљу Северне Македоније и Србије да усвоје модерне европске вредности и постану пуноправне чланице европске заједнице народа, нагласио је Ђорђевић.

 

Милош В. Николић


Министар је истакао да имајући у виду иницијативу председника Вучића о „малом шенгену“ на Западном Балкану, којој су се у потпуности одазвали лидери Северне Македоније и Албаније, а која доноси несагледиве макроекономске користи за све грађане трију република, можемо да очекујемо да ће сва евентуална неразумевања из прошлости бити амортизована и разрешена у позитивном духу.

Он је додао да изградњом јужног крака Коридора 10 кроз нашу земљу, у потпуности завршен модеран аутопут кроз целу Србију који ће допринети даљем повезивању Северне Македоније и Републике Србије.

– Можемо очекивати да ће билатерална сарадња и међусобно уважавање и разумевање наше две земље бити све боље и квалитетније. Треба поменути и да је систем интегрисаног граничног прелаза Прешево-Табановце, који је уведен прошлог лета, умногоме олакшао и унапредио промет између Србије и Северне Македоније“, рекао је он.

Министар је подвукао да није тешко претпоставити да ће и припадници српске националне заједнице у Северној Македонији приметно осетити користи све ближе и боље сарадње Северне Македоније и Србије, како у инфраструктурном, тако и у политичком и економском смислу.

 

УНА САГА СЕРБИКА


Веома богат културно уметничком део програма Сретењске свечаности, коју је водила глумица Ирена Ристић, отворен је наступом Хора младих Симонида из Грачанице. Најмлађи учесници свечаног програма представили су се нумерама Говори Господе, Ми смо деца неба, Црвен цвете и Жали Заре.

Изузетан утисак на публику изавало је надахнуто казивање покајничког монолога кнегиње Љубице, драмске уметнице и професорке сценског говора на Академији лепих уметности и мултимедија,у Београду, Биљане Ђуровић.

Милош В. Николић доктор музичке уметности, извео је Пастирску свирку на кавалу, Коло „Моравац“ на фрули, „Путничко“ и кола „Једностранка“ и „Ситан Чачак“ на гајдама.

Спектакуларан наступ на Сретењској вечери у Скопљу, ексклузивно, по први пут у Северној Македонији, имали су чланови савремене плесне групе УНА САГА СЕРБИКА.

Специјално за ову прилику они су у свом програму, између осталог, извели и музичке нумере у иновираним аранжманима – Данче, Македонско девојче, Јовано Јованке и Калајџиско коло…

На крају свечаности у фоајеу МНТ приређен је коктел.

Преузето са: srbi.org.mk

Нема коментара

Напишите коментар