Светосавски пакетићи за дјецу српских повратника у Санском Мосту

Поводом обиљежавања великог српског празника Светог Саве, чланови Завичајног удружења Сањана „Грмеч“ и ове године су, по осми пут, за дјецу српских повратника у Санском Мосту осигурали пакетиће с играчкама и слаткишима.

Овом чину претходило је богослужење у Цркви светих апостола Петра и Павла у том граду, и том приликом је истакнуто како је празник Свети Сава један од најзначајнијих у српском народу, а православни свештеници Невен Маринковић и Ален Марић подсјетили су на његову симболику и важност.

Милица Црномарковић као најактивнија чланица поменутог удружења које има сједиште у Бањалуци, није крила своје емоције док је дјелила пакетиће дјеци заједно са свештеницима.

Милица је за ову прилику дошла из Старе Пазове гдје живи а поријеклом из Дабра највећег села по површини у БиХ, општина Сански Мост.

“Ово је величанствен догађај као и осјећај када дјелимо пакетиће дјеци а они нам подаре осмијех. за ову прилику је обезбијеђено 180 пакетића”.

„Радује нас да је ово постала лијепа традиција, која се одржава сваке године. На овај начин желимо обрадовати малишане из повратничких породица, уљепшати им празничне дане и поручити како мислимо на њих“, рекла је Милица.

 

Ову хуману акцију материјално су помогли Сањани који данас живе и раде на подручју Србије, Бањалуке и других градова Републике Српске, али и други донатори.

Према Миличиним ријечима ово није једина акција коју проводи ово удружење, Сваке године поводом Божића обилазимо наше најугроженије повратнике гдје им дарујемо пакете са основним животним намјерницама.

Ово удружење је организатор и бројних радни акција у којима се крче сеоски путеви, гробља и слично у повратничким мјестима и селима.

ТЕКСТ И ФОТО: Драган Срдић

Нема коментара

Напишите коментар