Танасковић: Радити на томе да истина о страдању Срба у Сарајеву продре у свијет

Члан Комисије о страдању Срба у Сарајеву Дарко Танасковић изјавио је да је независна међународна комисија сачинила извјештај у ком се указује на размјере страдања сарајевских Срба и да је сада неопходно радити на томе да истина продре у међународној заједници и тако коригује слика која постоји.

– То би тада могло имати значаја у смјеру стварања објективне слике о збивањима током рата у БиХ – рекао је Танасковић за РТС.

Он каже да извјештај Комисије настоји да коригује слику која постоји и могао би имати значај.

Говорећи о захтјеву Приштине да се четири српска манастира скину са листе угрожених, Танасковић, који је бивши дипломата, оцијенио је да је то безобразлук, показатељ континуитета власти „Самоопредјељења“ те да је овај проблем на Косову и Метохији политичког карактера.

– Све је у њеној сјенци, стање на терену је у вези са политичким односима. Покушавају да из једне нелегалне ситуације – нелегални су као држава, нису признати, из свог скандалозног односа према српском културном насљеђу, издејствују некакво признање на међународном плану и да убиједе Унеско да ће они бити ти који ће водити рачуна о православним светињама – рекао је Танасковић.

Према његовим ријечима, немогуће је да се на Косову и Метохији направи православна црква која не би била српска.

У осврту на укупне односе на Космету, Танасковић је оцијенио да је Србија, условно речено, у доброј позицији и треба упорно радити, јер је кредибилитет власти на Космету током претходних година нарушен и да је Албанцима „остала само гола политичка подршка држава које због своје немирне савјести и даље подржавају ту криминалну власт у Приштини“.

Када је ријеч о бројним документима који се појављују у посљедње вријеме, а у којима се спомиње евентуална промјена граница на Балкану, Танасковић сматра да шира јавност не треба томе да поклања пажњу.

– Треба видјети чињенице и у ком смјеру иду. Мислим да у ставу оних држава које су и најзаслужније за стање које сада имамо нема неке битније промјене, нема спремности да се крене у радикалано другачије рјешење. Оно што се види је промјена на глобалном и регионалном плану и објективно појачана позиција Србије у међународној заједници, која је далеко од идеалне, али мора да се води рачуна и о српском ставу – закључио је Танасковић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар