Татјана Влачић Вујичић чуварка кордунашке традиције

Кордунаши су у јулу били гости Међународног фестивала фолклора Крени коло у Врчину. Програм је био обогаћен културно-умјетничким програмом Кордуна под називом Кордунашки љетни вез . Изложбу је приредила Татјана Влачић Вујичић.

– Ово је била 21. самостална изложба фотографија Коране и Кордуна, а 2. изложба ручних радова. Изложба је била обогаћена пјевачким наступом Кордунаша из Вргинмоста и Блатуше са својом традиционалном ојкачом те рецитирањем моје поезије у изведби малих Кордунашица Ање и Марине. Дјеца Кордуна, чланови СКД Просвјета из Вргинмоста под вођством Сенке Цревар су након тога учествовала у фолклорној манифестацији презентирајући Кордун на најбољи могући начин плешући низ традиционалних кола у прекрасним ношњама.

Изложба Кордунашки љетни вез приказала је раскош ручне израде и маште вриједних Кордунашица употпуњена фотографијом природних љепота Коране и Кордуна.

Татјана Влачић Вујичић је рођена у Загребу, послије трагедије у породици, смрти супруга, утјеху је пронашла на стазама свог дјетињства проведеног на Кордуну одакле јој потиче отац Душан.

– Кордунашких коријена окренула сам се фотографисању и истраживању природних љепота и богатстава откривајући невиђене или тешко откривене старе и напуштене воденице, напуштена села и осамљене становнике. Фотографијом осим што приказујем и откривам, поручујем и поруке повезивања, мира, толеранције и поштовања свога.

 

 

 

У близини ријеке Коране купила је земљиште, затим дрвену кућу тзв. Кордунашицу у Михољском која је монтирана 2014. у Лаповцу.

– Идеја ми је била да кордунашка кућа буде моје уточиште, мјесто мира и одмора. Исто тако, жељела сам да спасим  кордунашку кућу.  То је сада моје мјесто дружења са пријатељима гдје промовишемо народне обичаје и чувамо традицију Кордуна…

Тако је Татјана у кући организовала Прву дегустација кордунашких јела 2016, Чијање перја 2016, Зимско прело 2017. То је тек почетак јер има жељу да створи мало етно село.

То што ради имало је одјека и ван граница Кордуна, 2017. године снимљена је емисија под називом Кордун мој понос од стране државне телевизије ХРТ-а за емисију под називом Призма.

– Све моје изложбе и манифестације попратиле су локалне телевизије (Карловачка 4 ријеке, Тв Запад Запрешић и ХРТ). У Новостима, Гласу Бистре и Антифашистичком Вјеснику објављивани су прилози о мојим изложбама и обновљеним споменицима жртвама фашизма на Кордуну .

Чињеница је да су многи споменици посвећени жртвама антифашистичке борбе на подручју Кордуна девастирани.

– На подручју Шљивњака, Вељуна, Цвијановић Брда и Лаповца обновила сам три девастирана споменика палим жртвама фашистичког терора- цивилима и партизанима.

– Споменик у Шљивњаку смо обновили 2016. Уз помоћ мјештана села Шљивњака и Гробника сакупила сам средства у износу од 1000 кн како би платила мајсторе који су излили нова два зида (десни и лијеви) с тим да је једна плоча са именима жртава враћена, а другу сам дала израдити уз финансијску помоћ СНВ-а Загреб. Имена жртава сам нашла и допунила уз подршку и помоћ покојног проф. др Ђуре Затезала – рекла је Татјана Влачић Вујичић за Српско коло.

На Вељуну, 2014 пронађене су плоче од бронце са именима жртава на споменику Вељун.

– Однијела сам плочеу Љеваоницу Ујевићу Загребу како би их исправили. Наредне године сам их вратила на Вељун уз помоћ сусједа, да би године 2018. године поставили 16 преосталих плоча са именима жртава од камена.

У Лаповцу 2015. уз помоћ сусједа обновила је споменик палим партизанима Приморско-горанске бригаде који су погинули у офанзиви 1942. године. Са 100 кн успјела је вратити разбијену у девет дијелова камену спомен плочу, звијезду петокраку и обојити сам споменик.

– Цвијановић Брдо, споменик палим жртвама фашизма кроз цијело ово вријеме одржавамуз помоћ пријатеља чистећи, косећи простор око самог споменика.

Поред промовисања Кордуна кроз фотографије и бриге о споменицима Татјана Влачић Вујичић је скупила захваљујући пријатељима са фејсбука 9.500 куна када је 2017. покренулa акцију израде 26 кордунашких традиционалних опанака у Славонији те 7 ћемера за дјецу Вргинмоста, чланове СКД Просвјета.

Организаторка је и сљедећих манифестација: Прва Кордунашка дегустација јела, Чијање перја, Зимска кордунашка дегустација јела, Грахаријада, Прање рубина, Зимско прело, Изложба кордунашких женских ручних радова у Вргинмосту и Врчину, Крумпиријада, Перушање у кордунашком дворишту, Радионица Научити сачувати од заборава, Ликовни Кордон –ликовна колонија у Кордунашици, Ојкачом кроз Кордун – дружење са члановима СКД Просвјета Вргинмост.

– Посебно желим нагласити гостовање дјеце Кордуна (СКД Просвјета Вргинмост) у Шенковцу и Тухљу (Хрватско Загорје) и Врчину (Република Србија) на мој позив и иницијативу.

Вујичићева је и свједок једне тужне приче мале кордунашице.

– Дјевојчица из Гробника која живи у врло тешким социјалним, хигијенско-здравственим увјетима уз моју помоћ и иницијативу је удомљена како би успјешно завршила школовање. Од 2013. је пратим и помажем у одјећи, играчкама које ми донирају пријатељи и познаници. Од 2014–2018. славим са њом њене рођендане, прву рођенданску торту добила је од мене.

Од пријатеља добија одјећу коју поклања породицама и старим бакама којима је потребно.

Планови за 2019. су многобројни.

Регистровати Удругу Кордунашица у Лаповцу, регистровати Хрватско-руско друштва пријатељства у Војнићу, промоција њеног првог Кордунашког романа Миразу Кордунашици, промоција прве књиге поезије посвећене Корани и Кордуну под називом Свијет у којем царује мир и љубав у Кордунашици, Ликовна колонија у партизанској болници на Петровој гори под називом Будућност партизанске болнице. Поред свих активноси које је и претходних година организовала.

Татјана Влачић Вујичић је организовала до сада 21 изложбу:

Корано обриши ми сузе, Слуњ 2014, Коранска кап, Војнић, 2014, Мој корански пут, Доња Пушћа, 2014, Коранска чаролија, Загреб 2015, Кордун у мојим мислима, Новаки Бистрански, 2015,Моје Кордунашке успомене, Будачка Ријека 2015, Мост је у нама, Вељун, 2015, Кордун у мојим сновима, Вељун 2015,Кордун мој понос, Карловац 2015, Кордунашка кућа Топуско 2015, Кордунашки сан, Лаповац 2016, Коранине млинице за будућност, Бистра, 2016, Корано, миру мој, Вељун 2017, У Коранином загрљају, Запрешић 2017,Кордунашко дијете, Вргинмост 2017, Корана и Сутла ријеке истог слива, Шенковец 2018, Кордун на путу до Баније, Мали Градац, 2018, Кордунашки дар Загорју у Тухљу, На стазама Кордунашке приче, Суходол Будачки , 26.8.2018, Живот крај Коране, Клањец, 18.12.2018, Кордунашки љетни вез, Врчин, 5.7.2019.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Јадранка Радатовић

 

 

 

Коментари
  • ČUVARICA TRADICIJE KORDUNA I KORDUNAŠA! SVAKA ČAST!
    GOC

    четвртак, 15. август 2019.

Напишите коментар