ТЕРОР НАД МОНАСИМА НА ЦЕТИЊУ: Светиња на мети комита, провоцирају цркву и вернике

ПРЕД Цетињским манастиром данима траје перформанс наводних црногорских патриота, након што је монахиња С. С. са ограде скинула непримерено окачену државну заставу и покушала да је преда неком од окупљених „комита“.

Овај бенигни догађај есктремистички кругови искористили су за нову хајку на Митрополију црногорско-приморску, њено монаштво и свештенство. Против монахиње пријаву је поднео извесни Цетињанин Хендрик Радуловић, уследила је медијска сатанизација, да би тужилаштво експресно реаговало пријавом против монахиње због „повреде угледа Црне Горе“.

Провокације државним заставама окосница је нове кампање монтенегринских кругова, као одговор на потписивање Темељног уговора између државе и СПЦ. Заставе Црне Горе осим на огради Цетињског манастира освануле су и испред Влашке цркве. Скуп пред капијом манастира у оквиру кога је рођен и скандал са заставом „увеличао“ је и вођа непризнате ЦПЦ Мираш Дедеић. Монаси нису имали мира ни ноћу, јер окупљени тада пуштају видео-пројекције државне заставе на зидове манастира, уз аплаузе и повике „Ово је Црна Гора“, „манастир је црногорски“ и слично.

Иако се сматра да је скуп екстремиста спонтан, незванично се помиње да иза њега стоје партије Мила Ђукановића и Ранка Кривокапића – ДПС и СДП. Шеф црногорске дипломатије наставља са запаљивом реториком и поручује да ће „застава Црнојевића бити враћена на Цетињски манастир“.

– Врнуо се био Црнојевића барјак за Дан државности 2007. године, а тако ће бити вазда.

Застава Црнојевића је враћена да буде барјак обновљене независне Црне Горе. Враћена је држави, а биће враћена и на Цетињски манастир на коме се од његовог првог дана вијорила. Нека не тумаче нашу културу и доброту као слабост – врнут ћемо што је наше – написао је на „Твитеру“ Кривокапић.

Претње, изазивање инцидената, пребројавање на „наше“ и „њихово“ и непотребно барјачење само је део перформанса екстремистичких кругова који најављују још сличних акција. Ови потези тумаче се као њихов покушај прања пред бирачима због потписивања споразума Владе и СПЦ. Истовремено, најновија збивања на Цетињу најављују и ширу кампању провокација свештеника и верника, при чему се злоупотребљавају државна знамења Црне Горе.

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић каже да су начин на који је усвојен Закон о државним симболима, као и време када је то урађено трајно поделили народ Црне Горе.

– С правом је огроман број сматра креацијом Ранка Кривокапића, која ничим не подсећа на славну, па ни симболичку, историју Црне Горе. Нигде државна застава није такво симболично оправдање разним бизнисменима који су ојадили државни буџет, криминалцима и бегунцима од правде. По правилу, умотавају се и увијају у њену „светост“, лепе њоме целе спратове зграда за које нису плаћене комуналије или обавезно украшавају бензинске пумпе настале на шверцу цигарета и горива – оцењује Даниловић.

На страни екстремиста је и део грађана Цетиња, који цркви и држави поручују да ће за сваку скинуту црногорску заставу, закачити две нове, па како кажу – коме пре досади.

И ЦРНОГОРЦИ БЕЖЕ ОД ДПС
ЈЕДАН од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић о ситуацији на Цетињу поручио је да „сваки нормалан и разуман Црногорац и суверениста бежаће главом без обзира од ДПС, који делује као екстремистичка сатанистичка секта“.

– Ако ДПС настави са овим сеансама и светогрђем, кампања за изборе неће бити ни потребна. Довољно је пустити ове ликове да се окупљају и они ће одрадити кампању – навео је Медојевић.

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар