Тешановић: У Бечу изражено неслагање БиХ са одлуком Хрватске о Трговској гори

Делегација Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ данас је у Бечу на пленарној сједници Генералне конференције Међународне агенције за нуклеарну енергију исказала неслагање са намјерама Хрватске да гради складиште радиоактивног отпада на Трговској гори и затражила да преиспита ову одлуку.

Замјеник директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Зоран Тешановић рекао је Срни да је предложена могућност тражења заједничког рјешења са властима Словеније на локацији Нуклеарне електране „Кршко“.

Тешановић, који присуствује сједници Генералне конференције ИАЕА у Бечу, навео је да је у изјави делегације БиХ истакнута посебна захвалност ИАЕА за подршку институцијама у БиХ кроз техничку сарадњу, у облику едукације, али и кроз велику помоћ у неопходној опреми, као што је ЦТ уређај недавно дониран болници „Србија“ у Касиндолу.

– Оцијенили смо значајном и нашу улогу у активностима Европско-централноазијске мреже за радијациону и нуклеарну сигурност, гдје БиХ предсједава Радном групом један, „Унапређење радијациона инфраструктуре“ – рекао је Тешановић.

Генерална конференција ИАЕА у Бечу је искориштена за одржавање и низа других важних састнака, а један од најзначајнијих је био састанак регулаторних агенција за радијациону сигурност земаља југоисточног Балкана.

– Ово је била одлична прилика да се разговара о регионалној сарадњи у овој области, као и да се отвори низ разговора о другим, међусобно важним питањима. Састанак је био врло успјешан, а договорено је да БиХ буде домаћин сљедећег оваквог састанка већ у првом кварталу 2023. године – додао је Тешановић.

Засједању Генералне Конференције у Бечу присуствују представници више од 180 земаља.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар