Требињска бригада одбранила град: Обиљежено 30 година од заустављања офанзиве непријатеља

Требињска бригада Војске Републике Српске успјешно је одбранила град од непријатељске војске у Одбрамбено-отаџбинском рату и сачувала становништво, поручено је данас из Требиња гђе је обиљежено 30 година од заустављања офанзиве Хрватске војске.
Некадашњи командант Требињске бригаде Светозар Аћимовић рекао је новинарима да је 13. јула 1992. године била херојска борба да се зауставе усташке најезде на Илијином врху, а тај успјех се прославља као Дан Требињске бригаде.

“То су били дани кад је Требињска бригада успјешно обављала своје задатке, а то је била одбрана града у чему смо и успјели”, рекао је Аћимовић.

Предсједник Пређседништва градске Борачке организације Перо Вукаловић изразио је понос што је био припадник Требињске бригаде, која је у протеклом рату извршила свој задатак.

“Сачували смо нејач, нисмо имали цивилних жртава, није било вјешала под платанима, нису пуњене требињске јаме. Значи, Требињска бригада је извршила задатак. Исцртали смо границе Републике Српске, те границе и данас стоје”, рекао је Вукаловић.

Вукаловић је истакао да сада имају 400 незапослених бораца и око 30 ђеце погинулих бораца без посла, те да траже бољи статус и бољи живот за борце.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић нагласио је да борци који су дали животе за Републику Српску не смију бити заборављени, те напоменуо да град у посљедњих пет година за борачке категорије издваја највећа средства из буџета.

Он је истакао потребу да се заборави на политику кад је ријеч о борачким категоријама, те додао да се већ рјешава питање запошљавања ђеце погинулих бораца.

“Издвојили смо 20.000 КМ за самозапошљавање ђеце погинулих бораца што је највећи износ до сада”, истакао је Ћурић.

Погинулим борцима данас је служен парастос, а потом су на Споменик браниоцима Требиња цвијеће положили представници градске Борачке организације, борачка удружење, те борачке организације из источне Херцеговине.

Након обиласка Спомен-собе, у требињском Културном центру приређена је изложба фотографија и свечана Скупштина Борачке организације града Требиња.

Прије 30 година, 13. јула 1992. године заустављена је непријатељска офанзива хрватске војске на Требиње, када су борци Требињске бригаде спријечили да непријатељ заузме град због чега је тај датум проглашен даном ове јединице Војске Републике Српске.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату живот за стварање Републике Српске и одбрану Требињу дало је 258 бораца Требињске бригаде.

Преузето са: БЛ портал

Нема коментара

Напишите коментар