АКТУЕЛНО:

Тужилаштво БиХ и званично отворило истрагу против 13 особа из Српске

Тужилаштво БиХ и званично је отворило истрагу против 13 особа из Републике Српске због сумње да су починили кривично дјело – напад на уставни поредак БиХ.

Незванично, првоосумњичени је српски члан Предсједништва, затим предсједник и премијер Републике Српске, предсједник Народне скупштине, те предсједници клубова странака владајуће већине у Народној скупштини, у којој су 10. децембра изгласани закључци.

У њима је прецизирано да Српска повлачи сагласност за надлежности пренесене на заједнички ниво и најављује доношење сета закона из области одбране, правосуђа и индиректног опорезивања. У склопу тога почела су саслушања и претреси.

Тужилаштво и Суд БиХ обрушили су се на Републику Српску.

 

Након саслушања опозиционара, по њиховом налогу претресене су страначке просторије НДП-а, НПС и ДЕМОС-а.

Посланици тих партија у парламенту Српске подржали су закључке о враћању одузетих надлежности што се тумачи као удар на уставни поредак БиХ.

„Блиски“ контакт припадника СИПЕ и страначких активисте прошао је без инцидената.

– Силом, пријетњама, пристисцима „политичко“ Сарајево и дио међународне заједнице која овдје нема никаква права, хоће, жели и тражи да се изврши притисак на политичке представнике Републике Српске, како би ми попустили , попуштања неће бити идемо до краја, нека свако радимо свој посао а наш је да кажемо да Српска нема страха – истакао је Дарко Бањац, предсједник Народне партије Српске.

БиХ је ушла у нову фазу бруталних активности бошњачких политичких и правосудних актера. Они не бирају средства да дисциплинују политичке представнике Срба како би силом прихватили њихов концепт државе Бошњака са етничким мањинама Срба, Хрвата и осталих – наведено је у саопштењу Народног демократског покрета.

Из Суда БиХ саопштено је да се не ради о претресу већ о изузимању документације.

Претресали или изузимали, тек службеници СИПЕ имали су налог да уђу у зграду Владе Републике Српске, а били су и у Народној скупштини.

Незванично, тражили су Споразум о преносу надлежности у области одбране и безбједности између Српске и Федерације.

Љубазно им је речено да се службено обрате и тада ће добити тражену документацију.

Такав одговор добили су и у СНСД-у.

А занимало их је између осталог ко је предсједник те партије, што је очигледно велика мистерија за СИПУ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Суд и Тужилаштво БиХ користе своју позицију у сврху политичког обрачуна са Републиком Српском, која је по Уставу јасно дефинисана и има загарантована права.

 

Док је СИПА у Бањалуци трагала за доказима о наводном кривичном дјелу носиЛАца власти Републике Српске, у Сарајеву су саслушавали Бранислава Бореновића. У својству свједока одговарао је на питања тужиоца Олега Чавке о закључцима Народне скупштине. По изласку казао је да су ризични по Републику Српску, али није био децидан да ли је тужиоцу рекао да не представљају рушење уставног поретка БиХ.

– Они су добили и почели предистражне радње у вези тих квалификација о којима говорите и видјећемо шта значе конкретно. Ми нисмо формално учествовали у предлагању тих материјала и наш је став познат да су то озбиљне теме које се не могу остварати на овакав начин и то је наша највећа замјерка предлагачима информацаја који су усвојили закључке у којима нисмо учествовали – навео је Бореновић, предсједник ПДП-а.

 

Незванично сазнајемо да је на Колегијуму Тужилаштва било драматично. Поједини бошњачки тужиоци ултимативно су тражили да се снажније иде против оних који, како су рекли , руше БиХ. „Завапили“ су да неће имати овлаштења да раде након што Република Српска формира сопствени ВСТС.

Зато по убрзаној процедури настављају саслушања, већ сутра посланика Небојше Вукановића, а наредне седмице министаре Српске Драгана Лукача и Антона Касиповића. Ако и дође до оптужнице није искључено да се прозвани носиоци власти позову на заштиту имунитета, чиме ће ова представа бити завршена.

Преузето са: РТРС
Нема коментара

Напишите коментар