Тузланска колона – Злочин над војницима не смије да се заборави

У Бијељини и Тузли данас je обиљежено 30 година од мучког напада муслиманских снага на колону ЈНА у Тузли када су убијена 54 војника, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали су злостављани и мучени.

На градском гробљу у Пучилима код Бијељине данас је служен је парастос код спомен-костурнице за страдале војнике ЈНА у „Тузланској колони“, а потом су положени вијенци и цвијеће и послата је јасна порука – то је био злочин над војницима који нису могли да се бране и то никада не смије да се заборави.

Претходно су учесници посјетили мјесто страдања војника на Брчанској Малти у Тузли, одакле су се вратили на гробље у Пучиле.

Окупљенима се на гробљу у Пучилама обратио министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић који је подсјетио да су Срби страдалнички народ.

Милуновић је истакао значај јединства међу Србима захваљујући којем данас имају Републику Српску коју треба да чувају, јер је она гаранција слободног живота за српски народа.

– Позивам у овим тешким временима да то јединство буде што веће како нас не би задесила трагична судбина из наше прошлости – истакао је Милуновић.

Он је захвалио свима који су данас дошли на обиљежавање 30 година од страдања војника ЈНА у Тузли и истакао да се на тај начин чува од заборава један тако страшан злочин.

Поред Милуновића, међу присутинима су били породице погинулих, преживјели из колоне, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Ту су били и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегација Народне скупштине Републике Српске и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, посланик у Представичком дому парламента БиХ Сања Вулић, те Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Муслиманске снаге 15. маја 1992. године напале су колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требала да напусти тузланску касарну приликом чега су убијена 54 припадника ЈНА, 78 рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и Зелених беретки.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне „Хусинска буна“, извршен је из засједе.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар