У Бачком Јарку одржано 13. традиционално дружење Ливњана и Граховљана

У организацији Завичајног удружења Ливњана и Граховљана у Бачком Јарку је 26.11.2022. године одржано 13. традиционално дружење земљака пореклом из ливањско-граховског краја и њихових пријатеља. Дружење је понело назив “Чувајмо завичај од заборава“ и има за циљ очување и неговање културе, традиције и обичаја људи са подручја Ливна и Грахова. У препуној сали ресторана “Код Шмеке“ окупили су се бројни земљаци и њихови гости како би се подсетили на игранке и прела у завичају из кога потичу. Међу истакнутим гостима дружењу су присуствовали начелник општине Босанско Грахов Урош Ђуран, председник Општине Темерин Младен Зец и заменик председника Дејан Брадаш, директор Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, саветник  покрајинског секретара за привреду и туризам Јово Баварчић, народни посланик Миодраг Линта, председница Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић и представници других пријатељских крајишких удружења.

Од председника Управног одбора ЗУ Ливњана и Граховљана Александра Јојића сазнали смо нешто више о активностима удружења у претходном периоду. Јојић је истакао да је руководство удружења, након паузе услед ситуације са корона вирусом, одлучило да настави традицију окупљања у Бачком Јарку. На претходним дружењима устаљена је традиција да се те вечери чују песме и инструменти из завичаја, да гости уживају уз фолклорне игре и народне ношње из завичај што је био циљ и овог 13. окупљања. Поред активности на чувању завичаја од заборава, удружење се бавило и другим активностима:

– Наше удружење наставило је са пружањем помоћи људима у завичају, као и одржавањем контаката са локалним институцијама и Српском православном црквом у завичају. Помагали смо изградњу парохијског дома у Губину, учествовали у постављању расвете око цркве у Врбици заједно са нашим пријатељима из удружења Огњена Марија, набавци цистерне за гашење пожара у Грахову, обавештавању грађана и пружању помоћи приликом уписа имовине у Босни и Херцеговини и другим активостима како самостално тако и у сарадњи сарадњи са Савезом крајишких удружења. Такође, поред овог окупљања у Бачком Јарку окупљамо се у све већем броју у родном крају, истакао је Јојић.

Народни посланик и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је значај присуства на оваквим окупљањима:

– Увек ми је изузетно драго да се појавим на оваквим вечерима, то су моји земљаци, који су доживели велике трагедије, али никад нису клонули духом, наставили су да се боре за завичај. Оно што је најважније је да моји земљаци чувају традицју, обичаје, окупљају се, не заборављају своје национално опредељење, свој крај и оно што је најважније да се преноси својој деци све оно што одликује крајишке и прекодринске Србе.

Када је у питању брига матице о Србима у региону, Линта је истакао да постоји значајан напредак и повећана брига матице према Србима у региону, али да то треба подићи на још виши ниво и да је потребно да се питање Срба у региону дефинише као једно од најважнијих државних и националних питања.

Председник Општине Темерин Младен Зец поздравио је присутне и истакао значај оваквих окупљања:

– Искористио бих прилику да се захвалим председнику удружења и свим члановима који марљиво раде како би неговали културу, традицију и обичаје, јер онај народ који престаје да негује културу, традицију и обичаје престаје да буде народ. Локална самоуправа ће се трудити да што више помаже оваква удружења.

Начелник Општине Босанско Грахово Урош Ђуран позвао је земљаке да у току летњих месеци дођу у Грахово и Ливно да се и тамо направи збор у оволиком броју.

Директор Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац истакао је да ће Фонд, као и до сада помагати овакве манифестације.

Након што су свештеници из Бачког Јарка Илија Проле и Драган Петровић благословили скуп, у наставку вечери гости су могли да уживају уз традиционалне песме и игре које су представили КУД Др Младен Стојановић из Бачког Јарка, КУД Бранко Радичевић из Сирига, гуслар Петар Мишовић, као и стихове песникиње Ранке Срдић Милић и Илије Ињца.

Након званичног дела пограма, гости су могли да се опусте уз музику и песму Гоција и Роце.

 

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар