Мандић: Србима у Црној Гори да се поштује право да буду Срби

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић рекао је да Срби у Црној Гори траже да им се поштује право да баштине традиционални српски идентитет и да буду Срби.

Мандић је на Међународној научној конференцији „Велика народна скупштина – Подгоричка скупштина уједињења 1918. године“, која се одржава у Подгорици, изразио наду да ће у Црној Гори доћи вријеме дијалога и споразумијевања, истичући да српски народ поштује права других да мисле и изјашњавају се како желе.

Он је истакао да је било важно ослободити људе у Црној Гори и да се у томе успјело 2020. године.

Мандић је оцијенио да нема дилеме да ће се ова међународна конференција тумачити сутра на разне начине у медијима.

– Ја сам, наравно, српски политичар у Црној Гори и ми имамо позитиван однос према Подгоричкој скупштини и њеном насљеђу. Тражимо и да се нама поштује право да баштинимо традиционални српски идентитет и да будемо Срби – рекао је Мандић.

Он је нагласио да је уједињење 1918. године било жеља цијелог народа и да је унитаристичка идеја тада имала подршку велике већине народа у Црној Гори.

Мандић је подсјетио да су се Црна Гора и Србија раздвојиле 2006. године, али је додао да ни данас не може да се нађе консензус о кључним питањима.

– Представницима српског народа, вољом међународног фактора, не дозвољава се да уђу у Владу. А све се то дешава, иако је српски народ доминантно заслужан за демократске промјене у Црној Гори – навео је Мандић, који је и један од лидера ДФ-а.

Мандић је изразио наду да ће у Црној Гори превладати мир и дијалог, јер је то потребно Црној Гори.

Ми, као српски народ, остајемо на нашим позицијама и желимо дијалог и договор са свима у Црној Гори. Принцип који се мора поштовати јесте да се мора увжавати воља народа – нагласио је Мандић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар