У Бечу прослављено 800 година аутокефалности СПЦ

Епархија аустријско-швајцарска, у сарадњи са СПКД ”Просвјета”, организовала је тродневне свечаности у Бечу у част великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне Цркве.

Прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве, отпочела је у петак 6. децембра 2019. године свечаним вечерњим богослужењем у Саборном Храму Светог Саве. Свечаности у Бечу су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски Господин Јован, Амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић, др Марко Николић в.д. помоћника директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије, Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, и други бројни гости представници културних и просветних институција из Србије, Републике Српске и Аустрије.

Домаћин Епископ аустријско-швајцарски Андреј дочекао је  вернике и и госте, и захвалио им се што су се одазвали позиву и својим присуством увеличали овај свечани догађај. После вечерњег богослужења свечаност је настављена у просторијама епархијског дома, отварањем изложбе слика и објеката академског сликара Станка Родића која носи назив  „Хиландару у походе“. На четвртом спрату епархијског дома је уследила промоција књиге ”Трилогија о Немањићима”, аутора Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића.

Свечана академија у новом храму Рођења Пресвете Богородице у Бечу

Свечаности, поводом прослављања 800 година аутокефалности Српске православне Цркве, настављене су у суботу 7. децембра 2019. године, у храму Рођења Пресвете Богородице у Бечу. После вечерњег богослужења одржана је свечана академија која је, пре свега, била посвећена Светом Сави и догађају добијања аутокефалности, те важности и резултатима који су проистекли из тог догађаја. Присутнима су се обратили Срђан Мијалковић, председник СПКД ”Просвјета”, др Марко Николић из Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије. Централни део академије била је архијерејска беседа Епископа Андреја који је говорио о значају овог великог догађаја којим се обележава формирање духовног и националног идентитета Срба. У сценско-музичком делу свечане академије учествовали су мешовити епархијски хор ”Корнелије Станковић” из Беча, под диригентском палицом Иве Мрвош-Анокић, “Мали Просвјетин хор”, под диригентском палицом Вере Симић, и група ”Трио покрет” из Београда. Молитве на језеру, светог владике Николаја Велимировића, рецитовао је Предраг Врцељ, члан Просвјете, а ђаци Просвјетине школе српског језика и чланови Просвјетиног клуба младих уметника су изазвали велике симпатије код публике. Програм је водио Милан Кострешевић, члан Епархијског одбора из Швајцарске.

После свечане академије, у црквеној сали, отворена је изложба посвећена животу и раду једном од највећих српских научника, Милутину Миланковићу. Чланови Удружења “Милутин Миланковић“ из Београда приредили су ову  изложбу у дигиталном издању, а она садржи архивски материјал и садржаје у вези Миланковићевог школовања у Даљу, Осијеку и Бечу, као и грађевинске активности у Бечу.

Са Светом архијерејском Литургијом у Храму Рођења Пресвете Богородице, у недељу 9. децембра  завршене су свечаности у Бечу, поводом осам векова самосталности Српске православне цркве.

Некадашња црква „Нојлерхенфелд“, сада Храм Рођења Пресвете Богородице, званично је предата Српској православној парохији у Бечу 27. маја 2014. године на основу одлуке Бечке надбискупије.

Преузето са: dijaspora.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар