У Сиднеју одржано традиционално окупљање Срба са Баније

У Спортском центру у Бониригу прошле суботе окупили су се чланови српске заједнице Сиднеја који су некада живели на Банији. Заједно са својим пријатељима евоцирали су успомене на стари крај, што традиционално чине дуги низ година, пишу „Франкфуртске Вести“, најтиражнији лист у дијаспори.

Емотивним говорима о Банији данас, као пустој земљи на којој је замро живот банијских Срба, учесници програма истакли су да је тај део балканских простора некада био насељен Србима, а данас је осуђен на тихо умирање. Констатовано је и да „тамо ни птице ластавице више не долазе“, а да су врела и речице готово пресушили јер „одласком толиког народа немају више потребу за постојањем“.

Шума Шамарице и њене паветине су се спустиле на некада обрадиве крчевине и затвориле пролазе и путеве којима су се некадашњи домаћини обилато служили напасајући бројна стада и превозећи богате летине у јесењим данима.

Банијцима и њиховим пријатељима обратио се прота Ђуро Ђурђевић, беседом о дивном крају којим је пролазио и чије је људе упознао у најлепшем светлу. Скуп је поздравила и Бојана Миљевић, захваливши се бројним добротворима са Баније који трудом и залагањем годинама доприносе да традиционална окупљања наставе да се одржавају. Она је позвала и на активније учешће свих, како би се традиција наставила у још бољем светлу.

Посебан тон овом завичајном окупљању дала је група ентузијаста музичара окупљена око Љубана Тодоровића, који годинама његују традиционалну српску песму са Баније. Тај музички састав тамбураша, потпомогнут хармоником, својим извођењем песама као да је говорио да за Банијце још има прилике и да се неће асимилирати и утопити. Бар не у скорије време…

Гости из Канбере

Забаву је обогатио и оркестар Драгана Вујадиновића, песмама и колима у која су се хватали једнако и стари и млади, а нарочит ужитак представљао је долазак Банијаца из Канбере, који не пропуштају завичајна окупљања на којима се сити испричају и наиграју са својим земљацима.

Текст преузет са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар