Из Америке подршка Српској православној цркви у Црној Гори

Епископи Српске православне цркве у Америци упутили су позив државној власти Црне Горе да одмах престане са терором над Црквом, њеним свештенством и вјерним народом. У саопштељу епископ новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин, канадски Митрофан, западноамерички Максим, источноамерички Иринеј и јужноамерички Кирило сматрају да закон који су усвојиле црногорске власти нарушава људска и вјерска права јер није у складу са стандардима савремених демократских држава, а коси се и са препорукама Венецијанске комисије.

Они су се због тога обратили владама Сједињених Америчких Држава и Канаде указајући на антидемократски карактер и последице “Закона о слободи вероисповјести или увјерења и правни положај вјерских заједница” који грубо нарушава континуитет, идентитет и вјековна права Српске православне цркве у Црној Гори.

У недјељу 29. децембра 2019. у српским храмовима у Америци послије Богослужења су одржани скупови подршке православним вјерницима Српске православне цркве у Црној Гори на којима је прочитано и ово саопштење Епископског савета.  Неслагање са новим законом исказали су Срби из Црне Горе који живе у Чикагу. Они су се окупили у Манаситру Нова Грачаница и посали поруке подршке Митрополији црногорско-приморској и верном народу који чува светиње Српске православне цркве.

У српском Саборном храму Христовог  Васкрсења у Чикагу у недјељу је служен молебан на којем је старјешина храма Добривоје Милуновић са вјерницима у Чикагу подијелио забринутост за судбину српске цркве, вјерника и светиња у данашњој Црној Гори.

-Иако физички далеко сједињени смо у вјери Христовој и показујемо јединство православне цркве. Позвали смо наш народ који живи овде у Америци да дамо подршку нашој браћи по вери у Црној Гори, поручио је парох Милуновић.

Епископе, свештенике и вернике у Америци забрињава и намјера црногорских власти да од митрополије и епархија СПЦ насилно одузму цркве и манастире и њихову имовину и тиме наруше историјско право епархијама у Црној Гори на њихове вјековне светиње.

                                                                                                                     С. Данчуо

 

Нема коментара

Напишите коментар