Христос се роди и у Америци

Припадници српске исељеничке заједнице у Америци и Канади прославу Божића почели су на Бадње вече окупљањем у српским храмовима гдје су одржана вечерња Богослужења и освећење и налагање бадњака.

Два манастира и шест српских храмова, колико их српска црква има у најборјнијој нашој заједници Чикагу, у понедјељак су били претјесни да прихвате све вјернике који су жељели да подијеле радост Христовог рођења. И овде нису изостали српски обичаји као што су освећење и налагање бадњака, а послије вечерњег богослужења настављена су дружења у црквеним халама уз кувану ракију и кувано вино. Најмлаћи су примили поклоне и гранчице од бадњака,а црквени хорови су изводили божићне пјесме.

На дан Божића 7. јануара у свим српским храмовима у Америци и Канади одржане Божићне литургије на којима је прочитана Посланица Српске православне цркве.

У пригодним бесједама истицана је важност овог празника који окупља припаднике српске заједнице свих генерација. Многи од њих, четврте, а сада и пете генерације рођене у Америци, иако незнају српски језик са радошћу дијеле српски Божићни поздрав. Српска црква, како се наглашава, окупља српске исељенике у Америци у једну велику породицу и на тај начин чува њихов идентитет и везе са отаџбином и завичајем.

Српски исељенци, као и у земљама својих предака, славље су наставили у породичном кругу уз печење, чесницу и српска пића на божићној трпези.

Иако је 7. Јануар у Америци радни дан, у складу са нашом добро познатом сналажљивошћу, већина слављеника је успјела да раније одради или на други начин за свој Божић обезбеди нерадни дан.

                                                                                                          С. Данчуо

 

 

Нема коментара

Напишите коментар