Званично проглашен Трг Николе Тесле у Нијагари

У канадском граду Нијагари званично је проглашенТрг Николе Тесле прокламацијом коју супредсједница Света Националног парка Нијагара Сендл Беловс и Генерални директор Дејвид Адамс 13. јануара 2020. године уручили директору Српске школе „Никола Тесла“ у Нијагари Бориславу Живковићу и представнику Канадског Теслиног техничког музеја Немањи Јевремовићу.

У прокламацији се истиче да је својим изумима Никола Тесла покренуо технолошки напредак, а управо се у Нијагари десио тај велики корак за човјечаснтво крајем 19. века изградњом прве хидроелектране по моделу Теслиног полифазног система. Данас се скоро сва електрична енергија на свету производи по томе принципу.

-Ова лијепа вест долази нам у години у којој наша школа обиљежава два јубилеја – деценију постојања и 10 година обиљежавања Дана Николе Тесле у Нијагара Фалсу. Овај успјех нас обавезује да истрајемо на путу очувања нашег српског језика, вере, културе и традиције, као и чувању лика и дијела највећег сина нашег народа који је оставио неизбрисив траг и на подручју где данас живимо, истиче директор Српске школе „Никола Тесла“ у Нијагари Борислав Живковић.

Управо је ова школа заједно са Канадским Теслиним техничким музејом  средином прошле године надлежним канадским институцијама упутила приједлог за назив Трга Николе Тесле. Заједничком сарадњом ове двије значајне организације српске исељеничке заједнице, која је трећа по бројности у Нијагари, рођендан америчког научника српског порекла 10. јула у овом граду се обиљежава као Дан Николе Тесле.

Циљ ових удружења је, како каже Борислав Живковић, да управо у Нијагари оснују Музеј Николе Тесле.

Трт Николе Тесле који обухвата подручје од Теслиног споменика до старе хидроелектране ускоро ће бити „видљив“ на свим електронским презентацијама и каталозима овог туристичког мјеста, а биће уцртан у државни катастр, топографске и туристичке карте.У оквиру новог трга је и плато изнад великог водопада којег годишње посјети 12 милиона туриста из цијелог свијета.

Бројне су манифестације српске зеједнице у Канади посвећене нашем научнику. Тако се већ за29. фебруара и 1. марта у Бурлингтону најављује„Тесла гала викенда“. У том граду недалеко од Торонта пре три године је један од булевара повезаним са главним аутопутем добио назив Булевар Николе Тесле.

Овај булевар и најновији трг неки су од више стотина тргова, булевара, улица, школа, института и споменика колико их је названо по Николи Тесли на подручју Канаде и Сједињених Америчких Држава.

                                                                                                          С. Данчуо

                                   Фотографије: Српска школа „Никола Тесла“ Нијагара Фалс

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар