крајишких Срба

Удружење крајишких Срба у Чикагу обиљежило јубилеј – 15 година постојања

Крајишници поријеклом са Кордуна, Баније, Славоније, Далмације, Лике, Босанске Крајине и других крајева који данас живе у Чикагу и околини обиљежили су јубилеј – 15 година постојања Удружења крајишких Срба „Прело“. На свечаности, која је 9. септембра 2017. године одржана у сали српског Саборног храма у Чикагу, више од 150 организација и појединаца примило је захвланице за допринос у развоју Удружења и помоћ у очувању традиције и културног наслеђа српског народа у Америци. Признања су им уручили садашњи и бивши предсједник „Прела“ Душко Чучковић и Петар Кутлић, као и потпредсједник Љубинко Шпегар.-У деценију и по нашег постојања одржали смо низ манифестација, од забавних, спортских, хуманитарних и завичајних дружења па до комеморација страдалим Србима у недавним ратовима. Кроз наш рад желимо да очувамо крајишку културу и обичаје, као и, што је за нашу традицију карактеристичо, међусобно помагање. Наше удружење је упутило више од 100 донација како у Завичај, тако у Србију, Републику Српску, а помагали смо српска удружења и поједице и овде у Америци. Учествовали смо обнови српских храмова и манастира у Хрватској, помагали смо повратничке вишечлане породице, инвалиде рата и цивилне инвалиде, талентовану дјецу, српска и крајишка културна и просвјетна друштва, издавачку дјелатност везану за Крајину, фолклорне групе и друге. Све то остварили смо захваљујући подршци бројних појединаца и организација. Захваљујући свима њима наша Удружење је омасовљено и организационо ојачало, рекао је том приликом председник УКС „Прело“ Душан Чучковић који је истакао добру сарадњу са Српским друштвом „Кордун“ из Торонта и организацијом „Срби за Србе“.

И овом приликом организовано је прикупљање помоћи за рад Ансамбла народних игара Пододбора СКД „Просвјета“ у Војнићу на Кордуну, а прикупљани су и потписи да Средња школа у канадском граду Хамилтону добије име по Николи Тесли.

Захвалница је додијељена и Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу коју је примио вицеконзул Милинко Шпица. У име добитника захвалио се отац Саво Босанац старешина храма Светог Јована Крститеља у чикашком насељу Белвуд.

– Трајно напуштање домовине носи са собом многа искушења и опасности, опасности заборава и губитка националног обиљежја, културног наслеђа, обичаја и језика. Причајте својој дјеци какви су нам коријени и од куда су дошли овамо. Чувајте корјене, чувајте своје „Прело“. Будите најбољи амбасадори нашег народа у овој земљи, пред вашим комшијама, пред пријатељима Американцима. Њихово поштујте, а са својим се поносите, поручио је отац Босанац.

Удружење крајишких Срба „Прела“ са више од 200 активних чланова највећа је организација крајишких Срба у Америци и једна од најбројнијих организација Срба у Чикагу. За њихове манифестације увијек се тражи карта више. Тако ће бити и 14. октобра 2017. године на слijдећој манифестацији коју организује ово Удружење а то је Чикашка кестенијада која се по седми пут одржава на црквеном имању Хомер Глен недалеко од Чикага.

Светозар Данчуо

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11740″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1505983331772″]

Нема коментара

Напишите коментар