Српско друштво Кордун из Торонта обиљежило 30 година

Кордунаши и њихови пријатељи у суботу 28. октобра 2017. године обиљежили су три деценије постојања и рада Српског друштва Кордун из Торонта. У препуној сали Српског центра у Мисисаги Кордунаши су још једном показали колико се воли завичај и колико се поштују његова традиција и култура. Била је то прилика за осврт на успјешан тридестогодишњи рад рад Друштва, као и на бурна времена народа Кордуна, који је из многих разлога морао наћи уточиште далеко од родног прага.

Предсједник Друштва Милан Мишћевић у свом је обраћању истакао улогу оснивача Друштва којима је основни циљ био очување веза и културне традиције према српском народу коме Кордунаши припадају и на томе им, како је подвукао, данас морамо бити захвални. Српско друштво Кордун је у три деценије рада имало бројне хуманитарне акције, помагало је сународнике у родном крају, али и српске институције у Канади.

-То су само неки од разлога због којих морамо наставити досадашњи пут који ће дати гаранције да се Кордун неће и не смије заборавити. Задатак нам је да преносмо на млађе генерације Кордунаша, завршио је Мишчевић.Међу гостима на свечаности су били представници сличних друштава и завичајних клубова из овог дела канадске покраније Онтарио, као и досадашњи предсједници Друштва. Свештеник Првослав Пурић је честитајући јубилеј истакао велику улогу Српског друштва Кордун при изградњи највећег српског храма у Канади, цркве Свих српских светитеља у Мисисаги.

Генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић упутио је честитку у којој је нагласио велики значај Српског друштва Кордун на његовању традиције и основних културних вриједности Срба са Кордуна, са зељом да се у томе истраје. Друштву је из Београда честитао и претходни конзул Спасоје Миличевић.

На свечаности су наступили оркестар Шешир мој, под руководством Бранка Главаша, као и пјевачке групе Синови Кордуна и Ћемер са родољубним и изворним пјесмама Кордуна. А Кордунаши не би били оно сто јесу да није било Станка Ћане Бијелића, уз чију су се тамбурицу надигравали изворним колима кукуњешће, милица и сељанћица.

Илија Вујановић

Антрфиле: ЗАХВАЛНИЦЕ ИЗ ЧИКАГА

Удружење крајишких Срба „Прело“ из Чикаго, поводом 15 година свог рада, додјелило је захвалнице Српском друштву „Кордун“ из Торонта и пјевачкој групи Синови Кордуна, за допринос у развоју добрих односа, као и на несебичној помоћи у очувању традиција и културног наслијеђа српског народа у Америци. Захвалнице су уручене на свечаности поводом јубилеја Српског друштва Кордун.

 

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“375″ thumb_height=“250″ post_id=“12939″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1510070730859″]
Нема коментара

Напишите коментар