У Београду одржан 3. Меморијални турнир у бућању Милан Судар – Мишо

У ФИНАЛУ ДАЛМАЦИЈА САВЛАДАЛА ЛИКУ


Турнир је посвећен једном од најпознатијих Госпићана, дугогодишњем  омладинском и и синдикалном руководиоцу у предратном главном граду Лике – Госпићу, оснивачу и првом предсједнику Удружењу Госпићана „Никола Тесла“ у Београду Милану Судару – Миши.  Упркос временским неприликама и једнодневном одлагању, турнир је одржан у недјељу 2. јуна,  на боћарским теренима на Бежанији. Мишо је волио спортска дружења, посебно бућање, тако да то његови пријатељи и саиграчи нису заборавили, па су, трећи пут за редом, одржали меморијални турнир у његову част. Бројност екипа, као ни резултат, нису ни овога пута били у првом плану, али вриједи забиљежити да је екипа Далмације, у финалу турнира, савладала Лику, док је треће мјесто освојила екипа Бежаније.

Турнир је требало да буде одржан  дан раније, али велика поплава у кошутњачкој шуми, терене, код популарне „дашчаре“ је напунила водом, тако да су организатори морали, не само да одложе његов почетак, већ да га и пребаце на други терен. Мада је и другог дана пријетила киша одлучено је да се турнир игра и како је сатница одмицала вријеме је било све љепше.

Присутној родбини, супрузи, кћерки, унуци и брату Мише Судара, његовим комшијама, предсједнику Завичајног удружења Госпићана „ Никола Тесла“ Милораду Ћалићу и учесницима турнира, прије почетка, обратио се Милорад Судар Суђо, Мишин земљак из Острвице и другар са бућарских терена.

„Свима нама је познато да је Мишо волио бућање, да је управо овдје, на Бежанији, често знао да заигра са својим пријатељима, а касније чешће на теренима код „дашчаре“ на Кошутњаку. Најмање што смо могли да учинимо је да у његову част организујемо овакав турнир, да се сваке године, у присуству његове родбине, окупимо овдје, на њему омиљеном спортском терену, и игром и дружењем се сјетимо нашег Мише“, рекао је Милорад Судар, прије почетка турнира,  захваљујући се првенствено на присуству његовој родбини, такмичарима и пријатељима, који су дошли да увеличају овај меморијал.

Прије званичног почетка турнира, прво бацање извео је Мишин брат Јовица Лола Судар, а затим су на терен изашле екипе домаћина Бежаније и Лике које су чинили некадашњи Мишини земљаци из Госпића и Личког Осика.

У врло занимљивој утакмици, са доста преокрета, домаћини су били бољи и славили резултатом 21-19. У другом мечу састали су се екипе Далмације и Лике, а испоставило се да је у овом сусрету „боћање“  надмашило „ бућање“, па су такмичари из Зеленграда и Кистања, који су наступали за ову екипу, побједили 21-18.

Трећа утакмица је била најзанимљивија јер је требало да одлучи ко ће се састати у супер финалу. До краја неизвјесно надметање завршено је побједом Лике 21-20, тако да су након краће паузе, ове двије екипе поново морале на терен да одлуче ко ће бити побједник овог меморијалног турнира.

Далматинци су ипак показали веће умијеће и предвођени Дарком Гагићем Канетом, сјајним пуцачем, лакше него што се очекивало, 21-16 стигли до побједничког пехара. На све три утакмице могли су се видјети сјајни потези, добро ваљање, још боље испуцавање, али и промашени зицери у тренуцима када се одлучивало о крајњем исходу меча.

Капитену побједничке екипе Дарку Гагићу, прелазни и пехар у стално власништво је уручила Мишина кћерка Меланија Судар, а медаље његова унука Елена, што је испраћено бурним аплаузом.

Након заједничке фотографије, а и већ уобичајеног протокола, Мишина породица и пријатељи припремили су пригодну закуску за све оне који су испратили овај меморијални турнир.

 

На 3. меморијалном турниру Милан Судар-Мишо  су учествовале три екипе:

1/ Бежанија

 1. Бранко Драговић
 2. Бора Пановић
 3. Глигор Младић

2/Лика

 1. Милорад Судар Суђо
 2. Владо Црнобрња Киси
 3. Никола Радановић

3/Далмација

 1. Бранко Рељић
 2. Драган Мојсев
 3. Дарко Гагић

 

КОНАЧАН ПЛАСМАН

 1. Далмација

2.Лика

 1. Бежанија

 

МЕЛАНИЈА СУДАР
ХВАЛА СВИМА КОЈИ ЧУВАЈУ УСПОМЕНУ НА МОГА ОЦА


„Мени је изузетно драго да смо, упркос временским приликама, успјели да одржимо овај турнир.  Захваљујем се свим учесницима, такође онима који су на било који начин подржали овај турнир, како бисмо се сви заједно подсјетили успомене на мога оца. Драго ми је што је такмичење прошло у спортском духу и зато још једном честитам екипи Далмације на заслуженој побједи. Остаје нам још да се мало дружимо, подсјетимо на време када је и мој отац био актер оваквих и сличних сусрета, и наравно да се слиједеће године опет видимо и да наставимо ову лијепу традицију“, рекла је, за Српско коло, непосредно по завршетку такмичења, у своје и у име породице Судар, његова кћерка Меланија.

Нема коментара

Напишите коментар