АКТУЕЛНО:

У Београду одржан 4. Меморијални турнир у бућању Милан Судар – Мишо

ГОСПИЋ У ФИНАЛУ САВЛАДАО „КРАЈИШНИКЕ“

Турнир посвећен једном од најпознатијих Госпићана, дугогодишњем  омладинском и и синдикалном руководиоцу, у некадашњем главном граду Лике – Госпићу, оснивачу и првом предсједнику Удружења Госпићана „Никола Тесла“ у Београду, Милану Судару – Миши, ове године припао је “домаћинима“. Наиме, екипа „Госпић“, у суботу, 13. јуна, на теренима поред популарног ресторана „Дашчара“, након до краја неизвјесних мечева у полуфиналу (ЈОКС) и финалу (Крајишници), савладала је оба  наведена противника и освојила прво мјесто. Пехаре најбољим додијелила је Весна, супруга преминулог Мише, а учесници турнира породици Судар су поклонили пригодну плакету.

Већ у раним јутарњим часовима организатори турнира предвођени Милорадом Сударом-Суђом, дошли су на ово популарно бућалиште, на коме је често био и Мишо Судар, како би дотјерали у ред околину и припремили терен за почетак такмичења. У међувремену, редом су почели да пристижу и представници екипа, као и породица и пријатељи. Попила се ту и домаћа „личка“  за покој душе, али и растерећенију игру, коју је донио Гаша један од Мишиних пријатеља.

Стигли су и домаћи специјалитети, кифлице, пројице и сличне ђаконије, дјело руку Љиље, Наде, Мире, Бранке и других жена из Липарске улице коју оне често воле да помену. Наравно, ту је био и Мишин брат Јовица Лола Судар да помогне у организацији овог меморијала.

Са неколико бираних ријечи, окупљенима се обратио Милорад Судар-Суђо, Мишин земљак из Острвице, поред Госпића, другар од дјетињства, са којим није био у  родбинској вези, мада су у овом селу било само двије куће Судара.

„Свима нама је познато да је Мишо волио бућање, да је управо овдје, код „дашчаре“, на Кошутњаку, често знао да заигра са својим пријатељима и земљацима. Најмање што смо могли да учинимо је да у његову част организујемо овакав турнир. Ево већ четврту годину, у присуству његове родбине, окупимо се овдје, на њему некад омиљеном спортском терену, и игром и дружењем евоцирамо успомене на та времена“, рекао је Милорад Судар прије почетка турнира, а затим је супрузи Весни предао пригодну плакету од „Мишиних Госпићана“.

У међувремену, за такмичење су пријављене четири екипе: Крајишници, Оточац, Госпић и Јокс. Извршено је и жребање, тако да су се у полуфиналним мечевима састале екипе Крајишници-Оточац, односно Госпић- Јокс.

Крајишници, предвођени капитеном Славком Лалићем, рођеним Кистањцем, увјерљиво су савладали екипу Оточца предвођену Стевом Вуксаном. Док се у другом сусрету водила много изједначенија борба, а побједник је био неизвјестан до самог краја сусрета. Добру партију код поражених пружио је Раде Чубрило, који је накнадно ушао у игру, док је код побједника читав тим одиграо стандардно добро.

Да фаворити увијек не побјеђују доказали су мечеви за трофеје. Мада је по саставу Јокс био јачи, тијесним резултатом екипа Оточца је добила овај сусрет и заслужено освојила треће мјесто. Ни финална утакмица није била ништа мање извјесна. Крајишници су добро кренули, али је борбена екипа Госпића у финишу смогла снаге да преокрене резултат и дође до првог мјеста.

Непосредно по завршетку турнира подјељени су пехари и признања, а након заједничке фотографије свих присутних, Мишина породица и пријатељи припремили су пригодно послужење за све оне који су испратили овај меморијални турнир, коме је између осталих присуствовао и Миодраг Линта, предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

Наредни, пети јубиларни турнир заказан је на истом мјесту у исто вријеме 2021. године, са очекивањем да ће на њему учествовати још већи број екипа.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

This is box title

ВИШЕСТРАН ЧОВЈЕК

Судар Милан Мишо је рођен 1952. године у селу Острвица, општина Госпић, у Лици, у угледној домаћинској породици од оца Илије и мајке Саве. Oсновну школу и гимназију завршио је у Госпићу.

Као млад човјек запослио се у Трговачком предузећу „Височица“ у Госпићу, гдје се истакао као друштвено-политички радник и убрзо je изабран за предсједника омладине, а затим за предсједника oпштинског синдикалног вијећа у Госпићу у више мандата. Велику активност показао је и у Савезу извиђача васпитавајући бројне генерације младих. Имао је и лаку руку, за цртачку оловку. Мишо је био заљубљеник у спортска дружења, посебно у бућање, гдје се до краја живота дружио са својим пријатељима. Био је иницијатор и један од оснивача Удружења Госпићана „Никола Тесла“, желећи да се кроз рад удружења сачува од заборава традиција и обичаји наших крајева. Мишо је био добар човјек, супруг и родитељ, весељак на дружењима, добар комшија, са неизмјерном љубављу према породици, поштен и честит, цијењен и поштован од својих рођених, комшија и бројних пријатеља.

 

This is box title

ВЕСНА СУДАР: ПОСЕБНО МЕ ЈЕ ДИРНУЛА ПЛАКЕТА

Весна, супруга Мише Судара, његова љубав још из средњошколских дана,  у своје име, кћерке Меланије и унуке Елене захвалила се свим присутним на учешћу.

„Наравно да се у име породице желим захвалити свим присутним, посебно колегама са бућања који ево већ по четврти пут одржавају овај меморијални турнир. Желим да истакнем да ме посебно дирнула плакета коју су ми они предали. Жао ми је што са нама, због пословних обавеза, није кћерка Меланија и унука Елена, али сам сигурна да ће бити наредне године на петом меморијалном турниру. Захваљујем се од срца и женама које су присуствовале овом догађају, а које су такође дале свој допринос да он буде успјешан, Мишином брату Јовици и његовом залагању да све ово протекне у најбољем реду, као и свим учесницима турнира“, истакла је Весна Судар, додајући да је очекивала да ће овдје бити и представници удружења Госпићана „Никола Тесла“, али, како је навела, вјероватно из оправданих разлога нису могли да дођу.

 

This is box title

ГОСПИЋ ПРВИ

Прво мјесто на 4. Меморијалном турниру у бућању Милан Судар Мишо освојила је екипа Госпића која је играла у саставу Милорад Судар Суђо, Милан Контић Пишта и Никола Радановић Гашо. Они су, осим прелазног пехара, који је примио Никола Радановић, добили и пехар за освојено прво мјесто у стално власништво.

Друго мјесто освојила је екипа Крајишници предвођена Славком Лалићем, а за коју су још играли Драган Мојсев и Његош Потежица. Њима је припао пехар за друго мјесто.

Треће мјесто и припадајући пехар  припало је екипи Оточац предвођеној Стевом Вуксаном за коју су још играли Владимир Црнобрња Киси и Саво Николић. 

Екипа Јокс пласирала се на четврто мјесто. Њу је предводио Никола Тесла, а осим њега играли су и Бранко Мандарић, Раде Чубрило и Милан Пејиновић.

Нема коментара

Напишите коментар