Народне скупштине Републике Српске

У Београду отворена изложба „25 година Народне скупштине Републике Српске“

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић отворио је 7. априла у Архиву Југославије у Београду Изложбу „25 година Народне скупштине Републике Српске“ која документима и фотографијама илуструје како се развијала та институција, а паралелно са њом и Република Српска. Отварању су, између осталих, присуствовали савјетник премијера Србије Владимир Божовић, амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић, директор Представништва републике Српске Млађен Цицовић, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, представници избјегличких и завичајних удружења и други угледни гости из јавног и културног живота.

Чубриловић је рекао да вјерује да ће изложба оставити трајан утисак на све који је у Београду буду видјели јер је прича о Народној скупштини, уствари, прича о настанку и развоју Републике Српске. Он је истакао да стабилне институције, попут Народне скупштине, чине Републику Српску функционалнијим дијелом БиХ и нагласио да се нада да ће Народна скупштина у времену које долази наставити свој рад, напредак и успон.“Република Српска је трајна правна и политичка заједница у чијем стварању и очувању значајну улогу је имала, а има и данас Народна скупштина, као највиши уставотворни и законодавни орган Републике Српске“, рекао је Чубриловић новинарима из Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Србије Маја Гојковић истакла је да изложба, која прати историјски слијед догађаја, свједочи да је Народна скупштина била суштински важно и кључно мјесто у настајању Републике Српске, као и то да је морала да доноси многе тешке судбоносне одлуке по живот и будућност њених грађана. Она је истакла да је ова изложба, као и сваки међусобни контакт, прилика да Српска и Србија унаприједе и јачају политичке, економске и културне везе. „Наша два парламента у томе имају посебно важну улогу јер ми представљамо непосредну вољу наших грађана. Интензивна сарадња се одвија на основу протокола о сарадњи из 2008. године, у оквиру Споразума о специјалним везама Републике Српске и Србије“, подсјетила је она.

Директор Архива Југославије Миладин Милошевић истакао је да је за ту институцију посебна част што је домаћин изложбе. Изложба „25 година Народне скупштине Републике Српске“ премијерно је отворена у Бањалуци 24. октобра прошле године, на датум када је та институција конституисана. Изложба је у међувремену постављена у свим већим градовима Српске, а прилику да је виде имали су и грађани Ужица. Предвиђено је да након Београда изложба буде постављена и у Пожаревцу и Новом Саду.

                          Савез Срба из региона и Срна

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“6083″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1491728744420″]
Нема коментара

Напишите коментар