У Београду панел „Да ли је Сарајево био опкољен и блокиран град“?

Историјска је обавеза Срба – разобличити и поништити медијске и политичке лажи о рату од 1992. године до 1995. године, посебно у вези са Сарајевом, речено је у Београду, на панелу „Да ли је Сарајево био опкољен и блокиран град“? Закључено је да се већ више од три деценије манипулише чињеницама о рату у Сарајеву и истакнуто – да су приче о опкољавању и блокади – бошњачка пропаганда.

Учесници панела који су истраживали ратне злочине, сарајевско ратиште узели су као примјер предратних, ратних и поратних неистина о карактеру и разлозима за рат у БиХ. Кажу да су уочи и за вријеме рата, пропаганда Алије Изетбеговићева, али и запада представљале овај град као искључиво бошњачки, што је био предуслов за лаж о опкољавању.

На данашњем скупу изнесену су бројни подаци, фотографије и видео-прилози, као аргументи и докази за ове ставове.

– Април мјесец и мај су били мјесеци када је подјељен град. Када су једни и други формирали своје институције… Војковиће и Грлицу, били су окружени у два прстена – навео је Душан Шеховац, истраживач ратних злочина.

– Сва ова мјеста која су била под контролом Војске Републике Српске, уствари су била под контролом људи који су се ту родили, ту живјели и само бранили своја огњишта – истакао је Симо Тушевљак, истраживач ратних злочина.

Најјаче аргументе у разобличавању свих медијских и политичких лажи, имају непосредни учесници сукоба и битака у протеклом рату. На панелу се чуло и да неистине о некаквој блокади најбоље демантује ситуација на Илиџи која је до Дејтонског споразума била дио града са апсолутном српском већином.

– Иако смо сваки дан гинули, миссмо њима обезбјеђивали воду. 600 година ту није живио нико други него Срби – поручио је Томо Ковач, бивши министар унутрашњих послова Републике Српске.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић каже да ће аргументи представљени у извјештају Међународне комисије о страдању Срба у Сарајеву бити велика помоћ садашњим и будућним истраживачима.

Оцјењује да ће и данашњи скуп допринијети не само расвјетљавању, како каже, пропагандних подвала и успостављању историјских истина, већ и јединству српског народа, које му је сада, у јеку заоштрених односа Истока и Запада, потребно.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар