У Београду, у клуб – ресторану Тесла, одржано је вече Удбине и Крбавске долине

ВЕЧЕ УДБИНЕ И КРБАВСКЕ ДОЛИНЕ

Оснивањем удружења сачували бисмо традицију и омасовили окупљања


„У више наврата покретане су одређене иницијативе да се оснује удружење Удбињана, али и свих оних који гравитирају општинском средишту, а ту, прије свега, мислим на људе поријеклом из јуначке Крбавске долине који сада живе у Београду, односно у Србији. Међутим, никако да ту иницијативу и спроведемо. Радује ме да су се и млади заинтересовали и да ће они узети то у своје руке, јер искрено, ако они не наставе традицију нашег краја, губи се смисао и удружења и оваквих вечери. Радује ме да они о томе разговарају, да их има на нашим дружењима и сигуран сам да ће нас сваке године бити све више и да ћемо већ до наредног сусрета основати и завичајно удружење“, рекао је, за Српско коло, Никола Тишма, један од организатора ове вечери.

Млади чувају традицију

Удбињани су се прошле године, како нам је рекао Тишма, након скоро десетогодишње паузе, поново састали и иако их је било свега нешто више од двадесетак, то је представљало одређени потицај, за оне који лани нису били, да ове године дођу. Било их је ове године више од педесетак, што представља напредак, али се надају да ће их на наредним дружењима бити и више.

Никола Тишма  (стоји) са својим друштвом

Никола нам прича да веза са родним крајем постоји. Он у своје село Висућ иде готово сваких мјесец дана, из разумљивих разлога, јер му тамо живи мајка која има 84 године. Некад оде он, некад брат, а за тамошње општинске институције има само ријечи хвале. Никола нам каже да је, и поред временских неприлика и великог снијега ове зиме, мало које село више од два дана остало одсјечено од центра општине што много значи, прије свега, за старије људе, али и за оне млађе који морају ићи на своје радне обавезе. Прича нам да се тамо доста добро држи до очувања традиције, кроз рад СКД „Просвјета“, пододбор Удбина, а посебно истиче да се то ове године могло видјети на Преображењу када се велики број Удбињана, са свих страна, окупио поводом обиљежавања сеоске славе у Мутилићу, а управо је „Просвјета“ сјајно организовала културно – умјетнички програм.

Опуштена атмосфера

Ништа мање добра атмосфера није била ни на овој вечери на којој су посјетиоци уживали у изворним крајишким пјесмама, за што се побринуо оркестар и пјевачка група КУД „Крајина“. Они су извођењем изворних крајишких пјесама присутне подсјетили на њихов завичај и традицију, а када су им се нешто касније прикључили и фолклораши овог друштва, ријетко ко да није заиграо. Са собом су фолклораши донијели и добре вијести из Ваљева, гдје је КУД „Крајина“  тог дана учествовао на манифестацији „Златни опанак“. Проглашени су за побједника вечери и за то примили захвалницу и пехар, потврдивши још једном да су прави амбасадори српске и крајишке културе, а у шта се могао увјерити свако онај ко је присуствовао вечери Удбине и Крбавске долине.

Оркестар

Пјевачка група „ КУД КРАЈИНА“

Чланице фолклорне секције са вокалним солистом и предсједником КУД „Крајина“ Милорадом Загорцем

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар