У Београду, у ресторану Сава центра, одржано је 36. другарско вече Мркоњићана и пријатеља Мркоњић града

ЧВРСТА САРАДЊА ИЗМЕЂУ УДРУЖЕЊА И ОПШТИНЕ ТРЕБА ДА БУДЕ НА НИВОУ НЕРАСКИДИВИХ ВЕЗА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Више од три стотине посјетилаца, узваника  и учесника културно- умјетничког програма  окупило се 30.  марта у ресторану Сава центра у Београду  на скупу овог завичајног удружења. Из Републике Српске стигли су им и драги гости: Дивна Аничић, начелница и Миленко Милекић, предсједник Скупштине општине Мркоњић Град, као и Миленко Савановић, министар рада и борачко –инвалидске заштите у Влади Републике Српске и сам рођен на подручју ове општине. Они су својим домаћинима пожељели пријатно вече, позвали их на бољу сарадњу и чвршће везе, у смислу интегративних процеса и сарадње у привредном сектору, али и у свему ономе што може да подигне стандард људи осталих и опсталих на подручју Мркоњића. У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су КУД „ Петар Кочић“ из Мркоњић Града, гитариста и пјевач Миодраг Ждриња, док је читаво вече атмосферу, на изванредном нивоу, одржавао оркестар Часлава Љубеновића са својим солистима. (лид)

На самом почетку вечери Љубо Пена, конферансије на овом дружењу, поздрављајући  присутне, истакао је да убјеђен да је мали број Мркоњићана и пријатеља Мркоњића, дошао вечерас први пут, а да се нада, додајући у шали, да ово ником неће бити ни посљедње дружење.

 

ЗАВИЧАЈ КАО МАЈКА


„ Завичај је као мајка, она те изњедри, његује, чува и бдије над тобом читав живот, а управо и ми већ пуних тридесет шест година чувамо традицију нашега града, кроз дружење Мркоњићана и њихових пријатеља и сигуран сам да смо успјешни у томе. То потврђује и број присутних вечерас, али и наших драгих еминетних гостију из завичаја,  које је исто тако изњедрила наша општина, наша друга мајка, и ми, сви скупа, можемо бити поносни на њих, а надамо се и они на све оно што ради и чиме се бави наше удружење“, истакао је Пена, у уводној бесједи, позивајући Жарка Гајића, предсједника Удружења да се обрати присутнима.

Гајић је, прије свега, поздравио све госте и захвалио онима који су дошли из Републике Српске: Дивни Аничић и Миленку Милекићу, првим људима Мркоњић Града, као и министру у Влади Републике Српске Миленку Савановићу, што су својим присуством увеличали ову манифестацију. Гајић је поздравио и Милу Шапића и Милана Малића,  предсједника и потпредсједника Коалиције удружења избјеглица, Мирослава Медића и Вукашина Даничића, предсједника и замјеника предсједника Удружења из РС и РСК из Панчева, Пају Лисицу, предсједника удружења Медљанаца из Новог Сада, као и представнике удружења „ Трново“ из Чуруга  и „ Змијање“ из Каћа.

Поздравио је, такође, све оне који су из разних градова Србије дошли на ово дружење, а посебно се захвалио спонзорима без чије помоћи ово вече не би било овако добро организовано. Издвојио је посебно Сава центар, а захвалио се на вишегодишњој успјешној сарадњи и Горану Миљковићу, једном од руководилаца ове установе, како је навео, творцу те сарадње. Пожелио је присутнима пријатно вече, рекавши да не жели држати дуге говоре, јер је ово вече, како је наведено и у позиву, замишљено, прије свега, као дружење Мркоњићана и њихових пријатеља.

 

ЗА ПЛОДОНОСНИЈУ САРАДЊУ


Гости из Републике Српске, обраћајући се присутнима кратким и концизним говором, држали су се замишљеног концепта предсједника удружења, а заједничка нит њихових иступа односила се на што ближу сарадњу и тјешње везе удружења и завичаја, односно Србије и  Републике Српске.

„Из хладног града, са преко пола метра снијега, у Београд нам је дошла, надам се, са топлим поздравима, начелница општине Мркоњић Град“, овако је Љубо Пено позвао Дивну Аничић да се обрати присутнима. Начелница му је одговорила да се нада да ће ово лијепо београдско прољећно сунце навратити и у Мркоњић Град, а свим присутним пренијела је поздраве Мркоњићана и изразила похвале за организацију, не само овог, већ годинама уназад, успјешних завичајних дружења.

„ Сматрам да никада није била боља сарадња  између Републике Србије и Републике Српске, што се може видјети из бројних заједничких активности, од привредних, инфраструктуралних, културних, спортских до оваквих завичајних вечери. Подсјетила бих да је наш предсједник Милорад Додик вечерас у Зрењанину, на вечери Херцеговаца и ја их све тамо поздрављам, и надам се да им је лијепо, али мислим да је нас Крајишника вечерас овдје више и да ће нам бити исто тако лијепо, ако не и љепше“, рекла је, у кратком обраћању, Дивна Аничић наводећи да сарадња између Мркоњић Града и Удружења Мркоњићана може да буде још боља и плодоноснија у многим областима и да се нада да ће се обострано потрудити да тако и буде у наредном периоду.

„Вечерас је вријеме за славље и желим вам лијеп провод. Не бих много причала о нашем раду,  умјесто тога вас позивам да посјетите званичну страницу општине Мркоњић Град, гдје се можете информисати о свим активностима и дешавањима у нашој и вашој општини“, закључила је Дивна Аничић своје излагање, позивајући присутне да дођу у Мркоњић Град и сами се увјере у то.

 

МРКОЊИЋАНИ АМБАСАДОРИ РС У БЕОГРАДУ


Пена је и министра у Влади РС, мр Миленка Савановића, најавио као Мркоњићана, јер је рођен у Подрашници, општина Мркоњић Град, а тамо је по завршетку школовања и започео своје радне активности.

„Са великим поздравима стижем из Републике Српске, посебно из Мркоњић Града, гдје су наши корјени, гдје је наше исходиште, а када о томе причамо и кад се овако дружимо тешко контролишемо своје емоције, јер су веома изражене. Везе између Србије и Српске су на једном високом и завидном нивоу и то дијелом захваљујући и свим удружењима који битишу у Србији, а наравно захваљујући и вама који свакога дана показујете вашу величину и вашу оданост, љубав према родном крају, као и вашу спремност да помогнете у ситуацијама када је то потребно и неопходно. Влада РС и народ Српске и Мркоњић Града то препознаје и то поштује и будите сигурни да вам је неизмјерно захвалан и да ће тако бити и у будуће“, доста емотивно је почео своје излагање, министар Савановић, позивајући присутне на још бољу сарадњу.

„Позивам на још јачу сарадњу у смислу интегративних процеса, када је у питању привреда и све друго што може да подигне стандард људи нашега краја који је стицајем околности имао несрећу да доживи ту ратну судбину која га је девастирала. Захваљујући виталности нашег друштва, нашег човјека, ми смо тај крај обновили и тај крај је стао на ноге и зато хоћемо уз помоћ Владе Србије и помоћ српског народа, а прије свега, вас који сте амбасадори Републике Српске у Београду, да Мркоњић Град буде још развијенији“, закључио је своју поздравну бесједу Миленко Савановић, још једном захваливши се свима који су дошли на ову вече, пожеливши им сваку личну и породичну срећу.

Након тога, у изузетно опуштеној и пријатној атмосфери, смјењивале су се пјесме и игре са свих српских простора. Од Видовдана, до крајишких изворних пјесама. Фолклораши КУД „Петар Кочић“ из Мркоњић Града, чији је умјетнички руководилац Ивана Гвозденац  својом младошћу, полетношћу и игром, одушевили су присутне у свом званичном наступу, а касније и опуштајућем дјелу, подигавши већину присутних да заиграју са њима. И тако до првих пијетлова….

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

ОБОСТРАНА  ЗАХВАЛНОСТ


Миленку Савановићу, министру за рад и борачко –инвалидску заштиту у Влади Републике Српске, Дивни Аничић, начелници општине и Миленку Милекићу, предсједнику Скупштине општине Мркоњић Град, Жарко Гајић, предсједник Удружења Мркоњићана и пријатеља Мркоњић Града, уручио је пригодне захвалнице. Гости су узвратили поклонима, тако да је министар Савановић у име Владе Републике Српске поклонио њен грб, а Дивна Аничић, како је рекла, један мали поклон у коверти, који ће удружењу свакако добро доћи у реализацији његових активности.

 

ДЈЕВОЈКА ИЗ МОГА КРАЈА


Пријатно изненађење за неког ко редовно прати завичајне вечери био је наступ гитаристе Миодрага Ждрње, чији коријени вуку из Мркоњић Града. Мало неуобичајено од клишеа завичајних вечери, Ждрња је многобројне госте вратио у нека давна времена и музику коју су слушали у својој младости. Од Арсена Дедића и Дјевојке из мога краја, преко Азре до Кемала Монтена. Уз његову музику одржано је такмичење у плесу, а најбољима је припао побједнички пехар.

НАЈСРЕЋНИЈИМА УМЈЕТНИЧКЕ СЛИКЕ


Како и на већини завичајних вечери и Мркоњићани су организовали томболу. Она је за разлику  од многих других била готово непримјећена. Не по наградама, оне су биле заиста изузетне, него по томе што није одузимала вријеме и одуговлачила забаву и дружење. Вреди забиљежити да су добитници, осим већ уобичајеног прасета за треће мјесто, добили двије вриједне умјетничке слике као главне награде.

 

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар