У Бијељини обиљежено 28 година од херојског пробоја на Смолући

Служењем парастоса и полагањем вијенаца испред споменика погинулим борцима и цивилним жртвама рата Смолуће, Тиње и Потпећи на Градском гробљу Пучиле у Бијељини данас је обиљежено 28 година од ослобађања 7.000 Срба из четворомјесечног непријатељског обруча у херојском пробоју Војске Републике Српске.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да акција за спашавање 7.000 људи из непријатељског окружења представља једну од најхуманијих битака српске војске у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Преживјели су наставили ратовати за тековине Републике Српске, а највећи дио њих створио је нови дом у Бијељини и захваљујући и њима је овај град направио велики искорак у развоју“, навео је Мићић.

У пробоју припадника Војске Републике Српске, који је трајао два дана, погинуло је више од 70 цивила и бораца, а рањено више од 200 њих.

Брано Никић, један од преживјелих из Смолуће, рекао је новинарима да су на простору површине седам са девет километара Срби та четири мјесеца у непријатељском окружењу живјели у нехуманим условима, без медицинске помоћи и лијекова, без хране и воде, непрестано изложени гранатирању и ватри из снајпера од које су цивили убијани испред родних кућа.

„Наша је дужност на научимо поколења да поштују све који су дали животе за слободу и за Репубику Српску, да не заборавимо ко смо шта смо и одакле смо, да радимо једни за друге, будемо сложни и да свједочимо истину о страдању српског народа“, поручио је Никић сународницима, који су сада расути по свијету, док у опљачканим и спаљеним српским селима Смолућа, Тиња и Потпећ у сада федералној општини Лукавац више нема живота.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар