У Босанском Петровцу служен парастос за Србе убијене у операцији „Сана 95“

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ – Срби повратници у Босанском Петровцу упалили су данас свијеће у знак сјећања на 357 цивила српске националности из осам западнокрајишких општина убијених у операцији „Сана 95“.

Уз присуство неколицине вјерника, парастос невиним жртвама у Саборном Петропавловом храму служило је свештенство Епархије бихаћко-петровачке.

Предсједник Удружења „Повратници“ Немања Давидовић рекао је за „Глас Српске“ да жртве не смију и неће бити заборављене.

– Ово је тужан дан за све нас и никада и никоме не треба да се понови. Сјећајући се најмилијих треба да градимо бољу будућност за наше потомке – истакао је Давидовић.

Парастосу је присуствовао и начелник Босанског Петровца Дејан Прошић који је раније казао да је 14. септембар дан када највише долазе до изражаја националне подјеле у овој општини с обзиром на то да свега неколико метара од храма Бошњаци славе „ослобођење“.

Злочиначку операцију која је трајала од 13. септембра до 12. октобра 1995. године предводио је командант Петог корпуса Армије РБиХ Атиф Дудаковић, коме се суди за злочине у Крајини. О злочинима над Србима свједочи велики број снимака, а посебно су упечатљиви они на којима Дудаковић наређује да буде спаљено све што је српско.

У Дрвару, Бихаћу, Босанском Петровцу, Кључу, Босанској Крупи, Новом Граду, Санском Мосту и Приједору, у тој акцији убијено је 357 цивила. Најмлађа жртва била је деветогодишња Бобана Зорић, а најстарија Мика Грубиша(99). Убијани су и заробљени припадници Војске РС.

Извор: glassrpske.com

Нема коментара

Напишите коментар