У Дебељачи, општина Ковачица, одржано Друго крајишко посијело

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ СВОЈЕ ИМЕ И СВОЈА ВЈЕРА


Удружење Крајишника општине Ковачица „Завичај“, на свом другом посијелу, одржаном 10, новембра у Дому културе „Јозеф Атила“ у Дебељачи, уручило је захвалнице најистакнутијим појединцима, установама и организацијама за сарадњу и унапређење рада овог удружења. „Завичај“- једно од најмлађих удружења у Србији, окупља чланове из 180 крајишких породица тренутно настањених у Црепаји, Идвору, Уздину, Дебељачи, Путникову, Самошу, као и општинском сједишту Ковачици. Дружењу Крајишника са овог подручја присуствовали су представници Српске православне цркве, општинских власти, Завичајног клуба Кордунаша и Савеза Срба из региона.

У уводном говору, Дамјан Пенић предсједник удружења, поздравио је присутне, захвалио се свима који су помогли у реализацији и организацији ове вечери, гостима који су се одазвали позиву и пожелио им пријатно вече.

 

КРАЈИНА У СВАКОЈ НАШОЈ ДУШИ


Након поздравних ријечи предсједника, скупу се обратио свештеник Живко Коврлија, на служби у Храму Успења Пресвете Богородице у Црепаји. Отац Живко је нагласио да је увјерен како је главни разлог свих оних који су дошли овдје, да се, прије свега, сјете свога родног краја, што је својствено свакој људској души. „Не смијемо да заборавимо своје име и своју вјеру, јер православна вјера представља оно што јесмо и оно што нам даје снагу да останемо и опстанемо, али и да увијек у себи носимо дио свога завичаја“, истакао је прота Живко, и сам одрастао у Славонији.

Испред Милана Гарашевића, предсједника Општине Ковачица, присутне је поздравила Маријана Мелиш, истичући да ће и даље у оквиру својих могућности Општина Ковачица и она лично, помагати Крајишнике у трајном збрињавању, као и наставку успешне сарадње са удружењем „Завичај“. Члан предсједништва Завичајног клуба Кордунаша и предсједник Удружења бораца Кордуна, Ђуро Шкаљац, представио је књигу „Кордун у рату 1990-1995“. Напомињући да се у њој налазе свједочења 22-оје људи који су учествовали у њеном писању о том времену. Шкаљац је поклонио више примјерака књиге удружењу „ Завичај“, предложивши да онај ко хоће да је купи, средства усмери за дјечије пакетиће које ће за Нову годину удружење дијелити најмлађима. Испред Завичајног клуба Кордунаша присутне је поздравио и Тошо Пајић, некадашњи министар унутрашњих послова у Влади РСК.

 

ТАМБУРИЦА ЗА СЈЕЋАЊА


Представљајући Зорана Саванова, замјеника предсједника Скупштине општине Ковачица и предајући му као поклон тамбурицу, Дамјан Пенић је рекао да се у најтежим тренуцима за народ Крајине нашао на располагању, а и да данас пружа велики допринос њиховој интеграцији.

„ Да је здравља и среће било, више бих волио да смо се могли виђати у Бенковцу или на Удбини, Двору на Уни, Окучанима и Вуковару, а не вечерас овдје. Сјећам се те туге, жалости и плача дјеце 1995. године, када вас дочекасмо овдје након вашег прогонства. На обострану срећу добро сте примљени, поготово овдје у Дебељачи гдје је, морам истакнути, вишенационална средина. Сви смо ми, заједно, учествовали у вашем прихвату. Прошле су ево 23 године од тога, али ја сам човјек сјећања и ова тамбурица коју сте ми поклонили, само ће ме више подсјећати на те дане“, закључио је Саванов, додајући да му је драго што оволико Крајишника види на једном мјесту.

У име предсједника Савеза Срба из региона Миодрага Линте, скуп је поздравио његов сарадник Милан Гомирац, рекавши да је Линта прошле године био овдје, да прати рад удружења „Завичај“ и да ће према њему увијек бити отворен за сваки вид сарадње. Гомирац се захвалио домаћину на позиву, истичући да ће и ове године као и прошле о акцијама удружења, Савез Срба из региона, преко свог листа „Српско коло“, извјештавати јавност о свим њиховим акцијама. Свим говорницима, као и онима који су помагали рад удружења у ове двије године, Дамјан Пенић уручио је захвалнице.

За добру забаву и расоложење били су задужени Миле Делија и Момци Буковице. Учинили су то на најбољи начин, онако како то само они знају, а кроз свој репертоар опјевали су сваки дио Крајине, коју, како отац Живко на почетку вечери рече, увијек носимо у себи.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

УКЉУЧУЈЕМО СЕ У ПРОЈЕКТЕ НА ДРЖАВНОМ НИВОУ


Дамјан Пенић, за „Српско коло“ истакао је да удружење „Завичај“ упркос томе што нема своје просторије, напредује лаганим кораком захваљујући свом руководству и члановима удружења.

„Постоје помаци у раду који се огледају у добијању грађевинског материјала, откупу сеоских домаћинстава, што члановима удружења даје додатни елан за даљње ангажовање. Желим да се захвалим Комесаријату за избјеглице и миграције, на сарадњи и стрпљењу у односима са нашим удружењем. Ове године смо, први пут у Општини Ковачица, добили пет пакета грађевинског материјала. Уз сагласност предсједника општине Милана Гарашевића, то смо подјелили тако да смо тих пет пакета преполовили, односно да материјал добије десет корисника, јер је 80 породица изразило потребу за њим. Кренуо је и регионални пројекат за откуп 150 сеоских домаћинстава, а први пут је укључена и наша општина. Осам корисника са наше општине је успјело да конкурише, више није стигло јер због провјера у Хрватској и другим државама у региону, овај процес је знатно успорен“, рекао нам је Дамјан Перић, напомињући да се и ове године одржао парастос страдалима у Олуји, да за Нову годину планирају подјелу пакетића најмлађима и да све што раде фото документују, у шта се може увјерити сваки члан или било ко други кога интересује активност удружења „Завичај“ Ковачица.

 

Нема коментара

Напишите коментар