У Добрељима код Гацка сјећање на страшан злочин над невиним цивилима

У Добрељима код Гацка, поводом осамдесет година од страдања, служен је помен за тридесет девет мјештана које су убили припадници Првог партизанског херцеговачко-црногорског ударног батаљона.

Злочин над мјештанима, углавном старцима, дјецом и женама, догодио се у зору 4. априла 1942. године. Историја није утврдила која је била њихова кривица.

Миливоје Сушић из Гареве, као шестогодишњак, сјећа се када су у кућу упали непознати људи и одвели оца и дједа. Страдало је још двоје Сушића. Не зна шта су скривили.

– Никад нећу сазнати шта су скривили, за шта је био крив ђед Павле са седамдесет година. Оружје нису имали, говорили су да неће да бјеже… Шта смо коме криви? – пита Сушић.

У историјским читанкама нема помена о злочину. Да би сачували сјећање на претке, потомци су подигли споменик. Деветнаест их је било из села Гарева и Добреља, а остали из десет других села. Међу њима два осамдесетпетогодишњака, учесника Невесињске пушке и седам солунских добровољаца.

– То је било цивилно становништво, старци, жене и дјеца. Просјек година био је 54, седам младића имало је мање од двадесет година, а најмлађа жртва било је дијете од дванаест година – каже Раденко Тодороић из села Добрељи.

Владика захумско-херцеговачки Димитрије рекао је да сјећање на претке треба да живи, јер сјећањем чувамо и нашу душу. Преко злочина се не може прећи заборавом, него праштањем и покајањем.

– Заборав не доноси ништа добро, не доноси покајање ни братску сузу и не омогућава да се поклонимо сјенима наше браће – истиче владика.

Заборавити се не смије, али се мора опростити, рекао је Огњен Милинковић, начелник општине Гацко, чији је предак, такође, страдао прије осамдесет година.

– Нажалост, било је прекрајања историје послије Другог свјетског рата, те је и овај злочин је називан „лијева скретања“, а то је било тепање сопственом злочину – рекао је Милинковић.

Послије парастоса жртвама партизанског терора, представници потомака, Општине Гацко и Борачке организације на споменик страдалим положили су вијенце.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар