АКТУЕЛНО:

У ФБиХ настављена хајка и позиви на линч студенткиња из Српске

Тужилаштво БиХ најавило је да ће формирати предмет против двије студенткиње из Републике Српске, Валентине Вујичић и Слађане Тодић, због објава фотографија официра Војске Републике Српске на друштвеним мрежама, што се тумачи као ширење националне и вјерске мржње.

Дјевојке су изложене медијској харанги и линчу Сарајева.

Студенти Факултета за криминалистику из тог града тражили су да буду избачене са студија.

Обје су надлежним полицијским управама у Српској пријавиле пријетње које су касније услиједиле и најавиле да не намјеравају да наставе студије у Сарајеву.

Министар безбједности БиХ Ненад Нешић рекао је да ће учинити да све да их заштити.

Валентина Вујичић и Слађана Тодић изложене су бруталном линчу сарајевских медија и прозивкама колега с факултета због објава о ратним командатима ВРС и протјераним сарајевским Србима. Услиједиле су озбиљне пријетње. Због страха за личну безбједност Валентина не жели да покаже лице, али је показала дио грозних увреда. Све је пријавила Полицијској управи Источно Сарајево, нема дилему да је завршила са студијама у Сарајеву.

Исто нам је у кратком телефонском разговору рекла Слађана Тодић, које се вратила родитељима у Бијељину.

Министар безбједности БиХ каже да и овај догађај показује шта Срби могу да очекују у Сарајеву.

Очигледно да је то та мултиентичка, грађанска БиХ, која нема ништа од грађанске земље. Учинићу све са позиције на којој сам да заштитим те дјевојке – поручио је Нешић.

Валентина и Слађана потврдиле су да вулгарне пријетње и узнемирујући позиви телефоном не престају. Разочаране се у дојучаршње колеге које су организовали скуп с којег су тражили да се двије Српкиње искључе са факултета.

Умјесто траженог избацивања, декан Факултета за криминалистику у Сарајеву Јасмин Ахић најављује дисциплински поступак против студенткиња. Очигледно није му у интересу да факултет напусте најбољи студенти на другој години и практично остане без српских студента у, наводно, мултиетничком граду.

Његов колега из Бањалуке Предраг Ћеранић уочава да су сарајевски медији већ донијели пресуду и тиме угрозили безбједност Валентине и Слађане.

– Какав ће бити њихов статус на факултету ако их не избаце мислим да је то веће питање, него како ће изгледати њихов живот ако их избаце. Има довољно факултета у Источном Сарајеву и на Бањалучком универзитету, па могу да бирају – каже Ћеранић.

Индикативна је брзина којом се у Сарајеву реаговало на објаве студенткиња на друштвеним мражама. Након медијских написа услиједиле су увреде и пријетње двјема дјевојкама, потом протести да се избаце с факултета. Под тим притиском Тужилаштво БиХ формира предмет

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да ће институције Српске помоћи овим дјевојкама.

– Мислимо да је таква квалификација не само недопустива и престрога, него да је политичка порука и покушај застрашања Срба. Ових дана сте могли да видите стотине позива на паљење Републике Српске, убиство Милорада Додика, Ненада Стевандића и тако даље и ни против кога нису подигли извјештај за ширење националне и вјерске мржње, а због селфија дјевојака то раде – каже Стевандић.

Голгота коју пролазе Валентине Вујичић и Слађане Тодић и њихове породице, наук су за све родитеље да добро промисле гдје ће им дјеца да студирају, уосталом, јавни универзитети у Српској и Србији су гарант доброг знања, али и безбједности.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар