У Глини помен за око 150 српских цивила страдалих у „Олуји“

У Глини је данас служен помен за 150 српских цивила који су мучки убијени у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ августа 1995. године.

Помен је служен на гробљу Света Ката у мјесту Горње Селиште, а организовало га је Вијеће српске националне мањине града Глине.

Помену је присуствовао и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, који је рекао да никада не смије бити заборављена жртва српских цивила настрадалих у Глини, у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“.

 

Арлов је подсјетио да су Срби мучки убијени у својим кућама и да овај злочин
припадника регуларне војске и полиције Хрватске никада не смије бити заборављен.

– То су били цивили, жене и стари људи који су се само жељели прикључити колони од 250.000 Срба протјераних из Хрватске током „Олује“ – највећег етничког чишћења српског народа након Другог свјетског рата, а на крају су убијени. Не смијемо дозволити да се забораве њихова мука и патња – рекао је Арлов.

Он је указао да се јако мало зна о заједничкој гробници у којој су, у великом броју без идентификације, сахрањене српске жртве из Глине.

– Ја сам из ових крајева и живио сам у Топуском на Кордуну, до акције „Олуја“. Са Вијећем српске националне мањине града Глина разговарао сам о постављању великог крста и спомен-плоче на овој масовној гробници, као трајног обиљежја на велико стратиште Срба мучки убијених 1995. године – истакао је Арлов.

У хрватској акцији „Олуја“ у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 250.000 Срба, а њих 1.877 је погинуло и нестало, од којих је 65 одсто цивила.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар