У Инђији одржано 13. Завичајно прело

KУД Соко чува традицију


У Културном центру у Инђији 19. новембра 2018. године одржано је 13. Завичајно прело. Организатори прела били су КУД Соко и Изворна група Кордун, а поред домаћина на прелу су учествовали, први ансамбл Банијска женска група КУД-а Пригревица, Удружење грађана САНА – Стара Пазова, Завичајно удружење Славонаца – Београд, Завичајно удружење Подгрмеч –Житиште

– Ове године нам је општина Инђија прискочила у помоћ и дала 90.000 динара за реализацију ове манифестације – рекла нам је Бранка Булић чланица Изворне групе Кордун и додала, како иначе цијеле године скупљају новац да би могли одржати прело.

– Почели смо 2003. године, женска пјевачка група, нас 5 чланица је било и онда смо са КУД-ом Соко ишли у Грчку, на путу смо се договорили како ћемо ми то омасовити. Прво Кордунашко прело је одржано 2005. у фебруару. Све радимо за своју душу – навела је Бранка Булић и у наставку нашег разговора се пожалила на незаинтересованост младих у Инђији за традицију и фолклор. Ипак то не умањује њено задовољство због успјешно организованог прела, са чиме се сложио и Зорислав Шимић чије је удружење такође учествовало.

– Ово је наш други наступ у Инђији. Похвалио бих све групе и удружења који су наступали, али на мене је највећи утисак оставила заједничка пјесма Ко се по Кордуну шета. Своје дивљење одаћу домаћинима јер су показали своје умијеће, како својим наступом на бини, тако и послије, током вечере коју су припремили својим гостима – рекао је за Српско коло Зорислав Шимић из Завичајног удружења Славонаца – Београд.

Завршетак прела је протекао врло весело, уз пјесму Славољуба Алексића, а пратили су га чланови Удружења Славонаца и домаћини Изворна група Кордун. Пјесма се орила, учесници сви сложно разгалили су публику која их је поздравила овацијама и аплаузом.

Послије официјелног дијела Прела, организатори и њихови гости наставили су да се друже у ресторану Фламинго, гдје је приређена свечана вечера за све учеснике. Госте је забављала група Завичај из Инђије.

                                                        Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар