АКТУЕЛНО:

У Кљајићеву одржан 2. Књижевно историјски скуп „Сећањем у време будуће“

Као и прошле године 10. септембру у Кљајићеву је одржан Књижевно историјски скуп са циљем да сви заједно допринесемо неговању спомена на српска страдања током минулих ратних времена у Кљајићеву и да се настави са радом на прикупљању материјала и новчаног прихода за подизање Спомен чесме Светим српским новомученицима Јасеновачким.

После пријема гостију у просторијама Основне школе и кратког разговора са њима, делегација предвођена адмиралом Слободаном Рајчевићем, српским историчарем др Момчилом Диклићем и проф. др Миланом Брдаром положила је венац на споменик народном хероју Милошу Кљајићу и палим борцима у последњим ратовима.

После тога прешло се у биоскопску салу у Кљајићеву, где је 2. Књижевно историјски скуп отворила домаћин скупа Јелена Никшић и хор ОШ „Никола Тесла“ из Кљајићева под руководством Милане Бјеливук Ковач химном „Боже правде“.

„Поздрављам све госте у име Организационног одбора ове манифестације. Ово је начин да заједно сачувамо од заборава српска страдања, патњу и бол. Захвални смо мајчици, Српско православној цркви на чувању сећања на сва српска страдања“, истакла је овим путем Јелена Никшић.

После химне све присутне је поздравила још једном домаћица скупа и позвала протонамесника Бранислава Спасојева да благосиља скуп. Све присутне у име Град поздравио је градски већник Ђорђе Зорић.

„Желим прво да вас поздравим све у име градоначелника Сомбора као и да изразим лично задовољство што сам данас овде са вама и што овакав скуп може да привуче овако велики број људи, који се цене и поштују и помажу једни друге. Надам се да ће ова манифестација да траје још много година“, рекао је Ђорђе Зорић.

Беседу о српским страдањима пред свечаним скупом говорили су овога пута српски историчар др Момчило Диклић и проф. др Милан Брдар.

„О учињеном геноциду према нама нисмо адекватно обавестили светску јавност и лако се манипулише у свету са тим информацијама. Ту трагедију је требало стално истицати а не да се о њој ћути. Набеђивани смо да о томе непричамо. Али оно што се чинило нашем народу је веома видљиво и мерљиво. Данас се ти који су чинили геноцид бране нападом јер је то најбоља одбрана, а још им иде у прилог и општа светска ситуација. Свет је веома лоше информисан о дешавањима на нашим просторима. Рећи ћу истину коју ми је пренео један пријатељ професор који је радио на Универзитету Барклy. Каже ми да је питао своје студенте да ли знају ко је ратовао у 2 светском рату а много њих је одговорило да не знају, ваљда ми и Јапанци са Кинезима“, рекао је др Момчило Диклић, српски историчар.

Између беседа могла се чути песма чланова певачке групе „Ђурђевак“ и певача из Крајине Јове Цвјетковића. На крају скупа од стране организатора, пригодним захвалницама и поклонима даривани су учесници скупа и свима је поручено да је намера да овај скуп постане традиционалан и да са њиме живе успомене на српска страдања током минулих ратних времена.

Преузето са: Војвођански.ком

Нема коментара

Напишите коментар