У Крушевом Брду обиљежена крсна слава села Видовдан

У Крушевом Брду је на Видовдан 28.06.2020. године обиљежена крсна слава села и Храма Светог Цара Лазара. Слава је, услијед актуелне ситуације са корона вирусом, обиљежена у организацији Завичајног удружења “Крушево Брдо“ из Ђурђева, али у мањем броју домаћина и гостију него што је то било претходних година.

Још један важан дан за Крушево Брдо је Видовдан, крсна слава села и Храма Светог Цара Лазара. Ове године обиљежена је скромније када је број људи који су присуствовали у питању, али је ипак обиљежена како доликује православним обичајима. Завичајно удружење “Крушево Брдо“ из Ђурђева уз подршку Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине потрудило се да се актуелна ситуција не одрази на овај важан дан за Крушево Брдо. Свечаности су трајале два дана. Крушебрдци који су поријеклом из овог села, дан уочи Видовдана допутовали су у завичај и тог дана је одржан турнир у малом фудбалу. На турниру су учествовале четири екипе, а побједу је однијела екипа “Лизићи“. Након турнира услиједила је свечана вечера уз изворну музику Браће Стојановић и Изворног гласа. Сутрадан, на Видовдан, одржана је свечана литургија и обиљежавање славе. Ове године кум славе био је Хаџи Боро Станковић, који је дочекао госте и угостио све који су посјетили Храм Светог Цара Лазара. Кумство за сљедећу годину преузели су Јерко Марић и Миленко Марић тако да ће слава сљедеће године имати два кума. Послије молитве услиједио је ручак, такође уз изворну музику истих група који су госте забављали претходне вечери.

Највише гостију, али и домаћина дошло је из Новог Сада и Ђурђева, а саму свечаност увеличали су начелник општине Котор Варош Зденко Сакан, замјеник начелника Младен Тривуновић и предсједник Мјесне заједнице Крушево Брдо Зоран Тривуновић.

Предсједник Завичајног удружења “Крушево Брдо“ Јерко Марић задовољан је како је протекла слава:

  • С обзиром на актуелну ситуацију, задовољан сам како је све прошло. Постигли смо веома важан договор за наше село, а то је да ће Завичајно удружење “Крушево Брдо“ помоћи пројекат Мјесне заједнице Крушево Брдо и донирати цријеп и олуке за обнову објекта старе школе. Ми подржавамо Мјесну заједнцу Крушево Брдо у свим пројектима и до сада смо се трудили да помажемо, а са том праксом ћемо наставити и у наредном периоду.

Јерко Марић је изразио наду да ће се сљедеће године слава моћи обиљежити у много већем броју, као и претходних година.

Новинар Српског кола
Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар