Над Србима у Подрињу почињен системски злочин, Орића за то ослободили

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић изјавио је да је у средњем Подрињу почињен системски злочин над српским народом, а да је вођа тог злочина Насер Орић ослобођен кривице и пред хашким и пред правосуђем БиХ.

Којић је рекао да је реакција правосудних институција изостала да би се покрио системски злочин над српским народом почињен у периоду од 1992. до 1995. године, односно током цијелог рата.

Он је напоменуо да су на овом подручју убијена 2.654 лица српске националности, међу којима су доминирали старија лица, жене и дјеца.

За њих се тачно зна мјесто страдања, рекао је Којић за АТВ, те додао да је страдало близу 3.500 Срба током протеклог рата у Подрињу.

Којић је подсјетио да су на овом подручју десили и појединачни злочини, те навео примјер дјечака Слободана Стојановића којег је убила Елфета Весели на бруталан начин.

„Тијело дјечака је било потпуно масакрирано“, напоменуо је Којић и додао да је у овом случају кривице ослобођен командант јединице Сакиб Халиловић.

Којић сматра да правосудне институције покушавају да амнестирају одговорности злочина командатна те јединице.

„Тиме сам хтио рећи да се од тих правосудих институција упорно амнестира од одговорности систем који је овдје био усмјерен на уништење српског народа“, истакао је Којић.

Жеља је, додао је, да се прикаже лажна истина која се односи на јул 1995. година, те је додао да нико не спори да се десио злочин, али није имао карактер геноцида због чега и јесте формирана комисија која ће испитати све чињенице о страдању свих народа.

Којић је рекао и да је у сталним контактима са породицом генерала Ратка Младића и са његовим тимом одбране, као и да је разговарао и са првим предсједником Српске Радованом Караџићем о генераловом здравствемо стању, јер он није у стању да разговара.

„Његово здравствено стање је веома лоше и то у континуитету. Драстично је погоршано због неадекватног третмана које му пружа, односно не пружа Трибунал“, навео је Којић.

Он је додао да су српски љекари само на основу здравственe документације констатовали да има унутрашње крварење и да му је неопходно пружити здравствену заштиту изван затворске јединице.

„То му није дозвољено од предсједавајућег резидуалног Механизма. Мислим да је то због тога што Трибунал настоји изаћи из свог врзиног кола у које су се уплели јер немају довољно аргумената нити чињеница и доказа за оно што су му ставили у оптужници, а желе да одрже изречену првостепену пресуду“, оцијенио је Којић.

За опструкције усвајања ревидиране стратегије о процесуирању ратних злочина, Којић је рекао да је то политизација иза које стоји СДА са жељом да контролише те процесе и гради унитарну БиХ преко пресуда за ратне злочине не желећи да се отварају нови процеси против Бошњака.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар