У Лесковцу обиљежена 21 година од битке на Паштрику

Лесковцу је данас обиљежена 21 година од битке на Паштрику, која се сматра једном од најтежих борби коју је Војска Југославије водила током НАТО агресије 1999. године.

Ратни командант 549. моторизоване бригаде Божидар Делић истакао је да су дејства на Паштрику била најтеже борбе које су вођене током агресије 1999. године.

„Знали смо да морамо да не дозволимо да ниједан непријатељски војник буде на нашој територији док се воде преговори о миру и да нашем политичком руководству створимо услове да о миру разговара на равноправној основи“, рекао је генерал Делић и додао да су у томе и успјели.

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је да прије 21 годину за војнике предаја није била опција, а да заборав на злочин који је починио НАТО и на херојство војника данас није опција, саопштено је из Министарства одбране Србије.

„Ако ми заборавимо и ако Србија престане да тражи правду, и ако Србија престане да се сећа, то ће се поновити – поновиће се неком другом, малом и слободном народу. Управо зато, Србија је и одабрала да буде војно неутрална, да нико никада нашој војсци не би могао да нареди да чини неком другом народу оно што су чинили нама“, поручио је Вулин.

Војска Југославије је на Паштрику бранила територију Савезне Републике Југославије од копнене офанзиве коју су из правца Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу терористи ОВК у сарадњи са Војском Албаније, потпомогнути интензивним бомбардовањем НАТО авијације.

Захваљујући храброј борби граничних и других јединица Војске Југославије, непријатељ је осујећен у намјери да сломи и уништи њихову одбрану и отвори пут за додатно убацивање терориста на подручје јужне српске покрајине.

Војска Југославије је, уз губитак 26 војника, а наносећи огромне губитке непријатељу, остала непоражена у бици на Паштрику.

За изузетне резултате у супротстављању агресору и показано беспријекорно херојство у рату, 549. моторизована бригада одликована је Орденом народног хероја.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар