У Мркоњић Граду обиљежена 28. годишњица од отварања масовне гробнице у Градском гробљу

У Мркоњић Граду је обиљежена 28. годишњица од отварања масовне гробнице у Градском гробљу, из које је ексумирани посмртни остаци 181 српског цивила и војника, који су убијени током окупације мркоњићке општине у јесен 1995. године.

Здравко Караћ из Мркоњић Града у масовној гробници у Градском гробљу пронашо је тијела свога брата Недељка и супругне мајке. Боли га што за злочине нико није одговарао.

– Они су организовали суд. Они га организовали, они суде. Према томе, ја не видим у некој блиској будућности да ће бити процесуирани они који су направили злочин – рекао је Караћ.

Злочине су починили припадници Оружаних снага Хрватске и Хрватског вјећа одбране. Упрокос мнохгобројним доказима, правде за ове невине жртве нема ни након 28 година.

– Нажалост за те злочине нико није одговаро, а ако погледамо ово што се данас дешава у Суду и Тужилаштву БиХ, евидентно је да се тај процес против починилаца ових гнусних злочина неће ни провести. Једино у шта се можемо као хришћани поуздати јесте Божији суд – истакла је предсједница Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац.

Изасланик предсједника Републике Српске Марко Ромић изјавио је да чињеница да, ни након 28 година од откривања масовне гробнице у Мркоњић Граду, нико није одговарао за злочине над Србима говори о апсурду БиХ у којој невини иду пред суд, док су слободни они који су починили најмонструозније злочине.

За жртве из масовне гробнице у капели Светог апостола Марака служен је парастос, а на спомен-обиљежје масовне гробнице положни су вијенци и цвијеће.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар