АКТУЕЛНО:

У Новој Пазови, одржан 9. Годишњи концерт КУД „Ћирило и Методије“ Бусије

 

ЗА ОКО И ДУШУ


Све секције КУД „Ћирило и Методије“ Бусије, представиле су се пред препуном двораном Дома културе у Новој Пазови, разноврсним кореографијама и пјесмама, обухватајући просторе од Крајине до Косова и Метохије, и за то били награђени бурним аплаузима. Предсједница КУД-а Снежана Вељо, у доста емотивном наступу на почетку вечери, рекла је да јој је жао што вечерас нико од политичара није могао да присуствује концерту, као ранијих година, вјероватно због обавеза у изборној кампањи. Истакла је да упркос неусловном простору у коме раде, 36 квадрата у приватној кући, дјеца са својим умјетничким руководиоцима, постижу запажене резултате.

Након уводних ријечи, Снежана Вељо је замолила протојереја ставрофора Милу Јокића да се обрати присутнима.

„Вечерас бих најрадије ћутањем говорио због тренутне ситуације у којој се налази српски народ на Косову и Метохији и Црној Гори. Распет само зато што  је српског рода и што воли своју Српску православну цркву“, рекао је отац Миле, на почетку своје бесједе.

„Данас, остало је само мучеништво, браћо и сестре. Погледајте на све стране, Срби плачу, јер им браћа не вјерују да им земљу отимају, са огњишта протјерују. Са сузама дјеца цвиле шта ће бити убудуће, на таблама крупна слова, на продају српске куће. Размишљамо зато, шта ће бити и са овом нашом дјецом која ће вечерас овдје играти и пјевати“, наставио је отац Миле Јокић.

Затим је изговорио стихове, како је рекао, његовог дугогодишњег пријатеља, Добрице Ерића: „Стани мало, страшни свете, куд те страшне мисли вуку, испред тебе стоји дете, чека да му пружиш руку. Стани мало, страшни свете, па и ти си био дете…“. На крају, протојереј ставрофор Миле Јокић, честитао је учесницима програма ово сабрање и замолио управу КУД-а, да овај концерт буде ван поста, односно да већ наредни јубиларни буде одржан за Српску Нову годину и да се тада, како је рекао, веселимо и душом и тијелом, јер имамо разлоге за то.

Снежана Вељо рекла је да би искрено вољела да Србија васкрсне, а шта се све тренутно дешава у њој, неминовно се одражава и на културу и на дјецу, чланове КУД-а.

„Мени је драго да је добар дио публике састављен од бивших играча нашег КУД-а који су морали да оду трбухом за крухом. Вечерас ће наступити нов, обновљен састав, а плашим се да када постану пунољетни, и заврше школу, да не оду и они. То је нажалост, наша стварност“, рекла је Вељо, наводећи да је комплетан један ансамбл отишао за Њемачку. На крају, Вељо је рекла, да је ипак публика, прије свега, дошла овдје да гледа игру и пјесме, а да ће се чланови КУД-а потрудити, да са подмлађеним саставом, одиграју и запјевају најбоље што могу.

Да се што имало видјети, имало је, чути такође. Ређали су се на бини од оних најмлађих до оних најстаријих и није се знало ко је бољи, односно, ко има више воље и жеље да покаже шта зна, шта је научио и како да на најбољи начин то презентује.

Чула се ту и крајишка пјесма, запјевала мушка пјевачка група. Онако како то они знају, из пуних плућа и тананих грла. Добише аплауз, громогласан… Гануше земљаке, подсјетише их како се некада у њиховим крајевима пјевало, од огњишта до прела, сајмова и сијела.

Кажу да вријеме најбрже прође, када се често не гледа на сат. А овдје ни за то није било могућности, руке су више служиле да аплаудирају. Без најаве смјењивали су се играчи и пјевачи, праћени, онако из сјене, сјајним оркестром под руководством Предрага Стаменковића.

Прође КУД „Ћирило и Методије“, као брзи воз обигравајући Крајину, једну и другу, Славонију, Романију, одиграше и Шопско коло и Пчињске игре и стигоше до Косова и Метохије. Ту није био крај, јер и не може бити. Косово и Метохија је симбол српског страдања, али и српског васкрсења…

По завршетку концерта настављено је новогодишње дружење чланова КУД-а „Ћирило и Методије“ и њихових гостију. За највећим столом они најмлађи, а док је њих, ни КУД ни Бусије не би требало да брину за будућност.

Текст и фотографије: ЖЕЉКО ЂЕКИЋ

 

This is box title

СНЕЖАНА ВЕЉО, предсједница КУД „Ћиро Методије“

НЕМА ПОЛИТИКЕ БЕЗ КУЛТУРЕ


„Задовољна сам концертом јер је ово подмладак, а већ сам рекла на почетку програма, да нам омладина одлази. Помињала сам и политичаре и заиста желим да они буду дио тога, да учествују у свему овоме. Да се не баве само политиком, него и културом. Заборављају да смо без културе пропали, јер ако наша дјеца не знају ко су, шта су, који су им коријени, одакле потичу, поготово када је у питању избјегличка популација, гдје смо онда. Трудила сам се и трудим се да задржим те игре и Глуво коло и игре са Кордуна и српске Славоније, Романије и са КиМ. Такође и игре из Србије, јер ми живимо у Србији и Србија у нама“, рекла је, послије концерта, за „Српско коло“ Сњежана Вељо.

This is box title

ЈОВАНА БРКЉАЧ, добитник захвалнице за пет година чланства у КУД-у

КУД ЈЕ МОЈА ДРУГА ПОРОДИЦА


„Играм у КУД-у више од пет година, цијело дјетињство сам провела овдје, то ми је, у ствари, друга породица. Волим фолклор, волим дружење и много ми значи све ово. Сваки пут када изађете на бину и погледате публику испред себе просто проради адреналин и имате невјероватан осјећај који ријечима не можете описати“, рекла нам је Јована Бркљач, шеснаестогодишња дјевојчица, ученица Правно-биротехничке школе у Београду.

This is box title

СНЕЖАНА ТИШМА, умјетнички руководилац млађег и старијег дјечијег ансамбла

ДОК ЈЕ ОВЕ ДЈЕЦЕ БИЋЕ И ФОЛКЛОРА И БУСИЈА


„Вечерас су моје обје дјечије групе представиле све што су радиле до сада. Старија, само дио онога што зна, а млађи су прешли из форме играње основних корака у нешто сложеније и у томе су вечерас имали успјех, због чега ми је јако драго. Веома успјешно вече за њих, али и за будућност КУД-а, поготово што долази до смјене генерација, што је неизбјежно у сваком друштву. Ми имамо подмладак који ће данас-сутра замјенити први ансамбл. Зато, док је ове дјеце, овдје ће се играти фолклор“, рекла је, за „Српско коло“ , Снежана Тишма која се у КУД-у налази већ осам година.

 

Нема коментара

Напишите коментар