АКТУЕЛНО:

У Новом Граду обиљежено 26 година од одбране западних граница Српске

У Новом Граду обиљежено је 26 година од једне од највећих побједа Војске Републике Српске у којој су одбрањени Нови Град, Костајница и Козарска Дубица. У херојској одбрани погинуо је 61 војник и 66 цивила. Упркос надмоћнијем непријатељу, српске снаге, успјеле су извојевати побједу и одбранити становништво и огњишта.

Драгутин Вукојевић из села Равнице код Новог Града с тугом се сјећа 18. септембра ’95 године када му је хрватска војска убила супругу и два малољетна сина од 10 и 16 година.

– Двадесетшест година од агресије хрватске војске, а није нико одговарао – рекао је Вукојевић.

Циљ елитних хрватских јединица био је јасан – попалити, убити и потпуно протјерати српско становништво са вјековних огњишта. Одлучност народа да остане на овим просторима најбоље се види у овој бици.

– Била је то ситуација да се воде тешке борбе, падају хиљаде граната, а нико од становништва не помишља да напушта своја огњишта. Нама борцима је једино остало да бранимо ове просторе – навео је командант Прве лаке пјешадијске прњаворске бригаде Владо Живковић.

Начелник Штаба Другог пјешадијског батаљона 11. дубичке бригаде Пантелија Ћургуз сматра да је прије 26 година вођена судбоносна битка за српски народ на овом подручју.

– Била је то једна од најсудбоноснијих битака и побједа. Поносан сам и захвалан свим учесницима ове битке, која је створила предуслове за наш живот овдје – рекао је Ћургуз.

Дводневна борба завршена је 19. септембра – 1995. године, када су припадници Војске Републике Српске, потиснули, надмоћнијег хрватског агресора преко Уне и одбранили границе Српске. Са обиљежавања је поручено да је ово уједно и највећи пораз хрватске војске.

– Они су својим елитним јединицама 1. и 2. Гардијском бригадом. Хрватска војска нема ништа елитније од те двиоје бригаде, напали су положаје војске Републике Српске ондносно оружаних снага РС. Велики допринос је дало и Министарство унутрашњих послова.) 7172

Они су својим елитним јединицама Првом и Другом гардијском бригадом напали положаје Војске Републике Српске. Они су својим елитним јединицама Првом и Другом гардијском бригадом напали положаје Војске Републике Српске. Велики допринос је дало и Министарство унутрашњих послова – рекао је Душко Милуновић министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача додао је да је питање гдје би зауставили хрватске снаге да да се поклекло овдје.

Козарска Дубица, Костајница и Нови Град тада су претрпјели велика разарања, а причињена је вишемилионска материјална штета, за коју до данас, као и за почињен злочин, нико није одговарао.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар