У Паризу отворена изложба „Србија у Великом рату 1914-1918“

У Културном центру Србије у Паризу отворена је изложба „Србија у Великом рату 1914-1918“, на којој је представљен избор од 280 историјских докумената и фотографија, као и 60 музејских предмета.

Изложба је организована поводом обиљежавања 100 година од Версајске мировне конференције и приказује истиниту причу о ратним дешавањима у Србији у Првом свјетском рату, са освртом на дипломатско ангажовање и контакте Србије са савезничким силама – Француском, Великом Британијом и Русијом, саопштено је данас из Министарства одбране Србије.

Директор Војног архива Горан Петровић рекао је на јучерашњем свечаном отварању да је мало народа попут српског који су својим жртвовањем уписани великим словима у свјетску историју и својим „ратоводством, увијек одбрамбеним“.

Он је нагласио да српски војници, који су током година Првог свјетског рата исписивали најсветије и најсвјетлије странице српске војне историје, не смију бити заборављени.

„Tреба имати у виду да је Краљевина Србија дала потпуни допринос ратним напорима савезника и не треба да чуде, збуњују или звуче претерано речи страних сведока српског страдања који су писали да је у Србији скоро сваки Србин војник“, рекао је Петровић.

Отварању изложбе присуствовали су начелник штаба Копнене војске оружаних снага Француске генерал Бернар Барера, начелник Војног музеја потпуковник Градимир Матић, директор Историјског архива Пожаревац Јасмина Николић, вршилац дужности директора Културног центра Србије у Паризу Марија Несторовић, као и бројне званице из војног и дипломатског кора.

Изложбу су организовали Војни архив и Војни музеј Министарства одбране Србије, Историјски архив Пожаревац и Културни центар Србије у Паризу, реализацију је омогућило Министарство културе и информисања Србије, а биће отворена до 19. октобра.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар