САД- НАТО- ЕУ кривци

У Руском дому промовисана књига „САД-НАТО-ЕУ кривци за растурање Југославије и сецесију Косова и Метохије“

У организацији Покрета за Косово и Метохију у Србији 22. новембра у Руском дому у Београду одржана је промоција књиге „САД- НАТО- ЕУ кривци за растурање Југославије и сецесију Косова и Метохије“ аутора Војислава Јевтимијевића. Ова књига у свом недвосмисленом наслову именује кривце за велику трагедију коју је изазвала оружана агресија на Југославију. Написана је у два тома у издању „Поете“из Београда и као таква представља вриједно историјско свједочење о Косову, Србији и Југославији у 20. и 21. вијеку.

САД- НАТО- ЕУ кривци

Аутор Војислав Јевтимијевић (1927), Србин са Косова, професор по образовању, до 70-их година је живио и радио у Косовској Митровици одакле је протјеран због борбе за српске интересе у свом политичком дјеловању. У својој књизи аутор нас тјера да не заборавимо трагично вријеме и њене учеснике, и инсистира на томе да су сјећања цивилизацијски дуг, и да у себи носе историјску правду, речено је у уводном дијелу промоције.

На промоцији су говорили рецезент књиге др Мирољуб Васић, бивши амбасадор и министар спољних послова Савезне Републике Југославије Владислав Јовановић, амбасадор и министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић, генерал-мајор војске Србије и Црне Горе у пензији и народни посланик Божидар Делић и уредник књиге Будо Вучинић.

 

Рецезент књиге др Мирољуб Васић


Према ријечима рецензента књиге, др Мирољуба Васића дјело је научно-истраживачког, публицистичког, мемоарског, па и литерарног каратера.

„Богатство извора литературе, мноштво цитата, представља историјски извор. Аутор се успјешно бави српско-албанским односима од појаве Албанаца на Косову, преко распада федералног система Југославије, агресије, сецесије, до напора да се сачува цjеловитост Србије. Он упозорава да је вријеме да се српско национално питање интернационализује. Књига тражи правду и очување Косова и Meтохије и показује времеплов који потврђује Енгелсову оцјену „пракса је огледало идеја“, оцјенио је рецезент Мирољуб Васић.

 

Дипломата Владислав Јовановић


Дипломата Владислав Јовановић који је написао предговор за ово историографско дјело навео је да књига представља лепезу питања која данас постају дежурне теме генерацијама које долазе.

Говорећи о времену растурања Југославије он је нагласио да је „Косово било у срцу те стратегије Запада против Југославије, која се дуго гајила у њедрима геополитичара, прије свега у Америци, НАТО алијанси и осталим западним земљама. Као побједници Хладног рата они су одлучили да читав Балкан ставе у свој џеп, и да не дозволе никоме да се томе супростави. Југославија је давала отпор новом свјетском поретку, и то је био разлог бомбардовања. Процес њихове политике се одвија и данас на Балкану, али свијет се брзо мијења, и све је мање шанси за остварење тог циља. Америка данас није што је била прије десет година. Моћна је, али није свемоћна“, закључио је Јовановић.

Овим поводом приказан је кратки филм о 24 бомбардовања стратегијске авијације државне границе и јединице коју је предводио генерал- мајор Божидар Делић. Он је објаснио да су страни новинари приказали само три бомбардовања која се налазе на филму, иако су и осталих 21 подједнако страшни.

 

Дипломата Живадин Јовановић


О дипломатским односима Савезне Републике Југославије и представника новог свјетског поретка у то вријеме, говорио је и дипломата Живадин Јовановић. Он је истакао да је „након преговора Милошевић – Холбрук 1998. године само био потребан повод за оружани напад на Југославију. У књизи се ово детаљно објашњава, а аутор је сваки фрагмент завршавао уводом у слиједећи, а након ове теме, не случајно, долази тема „Рачак“. Исконструисани повод у медијској манипулацији је требао свjетској јавности да се оправда прва агресија на европском тлу послије Другог свјетског рата“.Сам аутор није говорио на промоцији, а у изјави за „Српско коло“ навео је да је имао циљ да све што је доживио пренесе у ову књигу.

„Многи не знају шта се тамо дешавало, јер медији нису извјештавали о свему. Књига је обогаћена историографском грађом, бројним документима, записницима са сједница, чак из периода протеста на Косову под називом „Косово са Албанијом“ 1968. године када је све кренуло. Са позиције предсједника Социјалистичког савеза у Митровици нисам дозволио да се такав протест одржи у мом граду и зато сам остао без посла“, објаснио је Јевтимијевић.

Војислав Јевтимијевић након што је изгубио посао у Митровици, дошао је у Београд гдје је покренуо часопис „Домске дијагонале“, оснивао покрете за истину о Косову и Метохији, објављивао стручне радове и публикације. Од средине деведесeтих година интензивно се бавио организовањем и активностима везаним за судбине прогнаних лица са Косова и Метохије. Више од деценије био је предсједник Завичајног удружења Митровчана, а данас је почасни предсједник Покрета за КиМ у Србији. Oбјавио је 2008. године књигу “Сјеверно Косово кроз историју до краја XX вијека” .

Програм промоције обогаћен је рецитацијама Анђеле Димић, пјесникиње из Ђаковице Весне Томић, и поете Веселина Џелетовића.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар