У Скопљу одржана Светосавска академија поводом Савиндана, националог празника Срба у Македонији

ЧУВАЈУЋИ УСПОМЕНУ НА СВЕТОГ САВУ, НАЈБОЉЕ ЋЕМО САЧУВАТИ СЕБЕ


Под покровитељством предсједника Србије Александра Вучића и премијера Македоније Зорана Заева, пред више од 700 посјетилаца и гостију, у Македонском народном театру, 27. јануара одржана је Светосавска академија, на дан када Срби у Македонији обиљежавају свој национални празник. Скуп је отворио предсједник Организационог одбора Иван Стоилковић, а затим су се присутнима обратили предсједник Владе Републике Македоније Зоран Заев, изасланик предсједника Србије министар одбране Александар Вулин, изасланик српског члана Председништва БиХ Синиша Каран, Миодраг Линта предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије и књижевник и публициста Драгослав Бокан. Изузетно добро припремљен културно –умјетнички програм у коме су учествовали Симфонијски оркестар Републике Српске, глумци и пјевачи из Београда и Новог Сада, као и ансамбл „Венац“ из Грачанице, награђиван је аплаузима током читавог његовог извођења.  

Централној Светосавској академији Срба у Македонији, дванаестој по реду, присуствовали су и Душанка Дивјак Томић амбасадорка Републике Србије и Сергеј Александрович Баздникин, амбасадор Руске федерације.

 

БЕЗ ИДЕНТИТЕТА НЕ ПОСТОЈИ НАРОД


Академија је започела химнама Македоније и Србије. Свечано отварајући ову манифестацију предсједник Демократске партије Срба у Македонији и Организационог одбора за обиљежавање Савиндана, националног празника Срба у Македонији, Иван Стоилковић, пожелио је свим присутним добродошлицу, а свим Србима у Македонији честитао празник.

„Више од 800 година наш народ памти оснивача Српске православне цркве, градитеља наше културе, књижевности и образовања. Данас је дан да се поново сјетимо, онога чијом је заслугом у Српској цркви проговорено српским језиком, онога који је првовенчао првог српског краља, онога који је записивао, да не бисмо заборавили, и онога који је заборављао да не би мрзио. Сјећајући се Светог Саве, сјећамо се некога ко развија осјећај власите посебности, што се неопозиво и дефинитивно претвара у идентитет, без кога живот једног народа не може да постоји“, истакао је Иван Стоилковић, додајући да млађем нараштају оставља у аманет да чувају и обиљежавају овај национални празник јер ће на тај начин најбоље сачувати себе.

 

ЗОРАН ЗАЕВ: ВЕЧНО ЈЕ ИМЕ И СЛАВА СВЕТОГ САВЕ


У име Владе Републике Македоније, скупу се обратио њен предсједник Зоран Заев, истичући да му представља посебну част што је дио академије посвећене једној од најсвјетлијих и најсветијих личности у историји српског народа, Светом Сави.

„Част није само због тога што имам прилику да се обратим пред припадницима српске заједнице у Републици Македонији, као и пред угледним гостима из Републике Србије и Републике Српске на овој свечености, већ и због тога што дјело Светог Саве инспирише и осам вијекова послије његове смрти. Само да наређате активности овог светог човјека биће довољно да препознате његову величину. Утемељитељ самосталне Српске православне цркве и њен први архиепископ, оснивач царске лавре у манастиру Хиландар на Светој Гори Атоској, просвјетитељ, оснивач школа и болница, дипломата, писац првих закона у држави српској, молитвени заступник свих који су преко њега потражили помоћ од Бога, посредник и помиритељ међу посвађаном браћом и народима. Једном рјечју, може се рећи да је Свети Сава духовник и образац на кога треба се угледају припадници српског народа када у својој духовној зрелости бирају матрицу за свој лични карактер, а тиме и карактер народа коме припадају. И не само српском народу. Његова величина изникла је из његових коријена и припадности славне српске царске лозе Немањића. Но, његово дјело, и посебно његова саможртва да се одрекне земаљског блага и права које му припада по роду, и да прихвати православно хришћанство и Христос као његов лични живот, опредјељење и дјеловање, направили су да Свети Сава припада свим хришћанима, независно у којим државним границама живе. Зато што је тако прилазио свима, као према својој браћи, а не као странац према странцима“, рекао је, у свом обраћању Зоран Заев, додајући да је опредјељење свих грађана Македоније да граде и његују друштво једнако за све.

„То је друштво различитих грађана који развијају и успостављају међусобно поштовање међу свим етничким заједницама у земљи, уз истовремено признавање етничких, националних, вјерских и културних разлика. Овај циљ је особеност и суштина нашег заједништва. У нашем заједништву које је грађено вијековима, српска заједница је дала свој значајан допринос угледајући се на светосавски дух“, рекао је Заев, додајући да дјело Светог Саве инспирише и да је управо опредјељење грађана Републике Македоније, да гради и његује друштво једнако за све.„Због свега наведеног, из дубине вјере Светог Саве и ревносне посвећености православном хришћанском етосу и подвигу, долазе и негова вјековна остварења у државничким и правним пословима, у дипломатији, његовом насљеђу у образовању, у медицини. Бесмртно дјело духовника и светитеља Светог Саве, темељ је који издиже традицију, културу и вриједности народа коме припада и који га с правом прихвата и слави као духовног родитеља. Вјечно је његово име, и вјечна је његова слава, коју обиљежавамо на данашњи дан“, закључио је, на крају свог обраћања, македонски премијер Зоран Заев.

 

АЛЕКСАНДАР ВУЛИН: НАЈВЕЋИ НАУК-БУДИТЕ ЗАЈЕДНО


У име предсједника Републике Србије Александра Вучића, једног од покровитеља ове манифестације, присутнима се обратио његов лични изасланик и министар одбране Александар Вулин.

„Гдје год да живите, знајте да држава Србија мисли и брине. Гдје год да живите, знајте да је ту Србија, да зна да постојите и да жели да буде дио вашег живота“, поручио је изасланик предсједника Србије, министар одбране Александар Вулин, честитајући славу српском народу, подсјећајући на највећи наук који нам је Свети Сава дао : „узми брата за брата – измири нас, бар те ноћи, бар тог дана“.

„Највећи наук, будите заједно гдје год и како год да живите, у ком год времену да живите, прибите се једни уз друге, будите једни с другима, јер Срби, нико вас никада неће толико моћи вољети и цијенити колико они који говоре ваш језик, који дијеле вашу историју, који себе зову Србима. Све што смо стварали и створили, кад год смо се и у најтежим тренуцима носили са моћнијим и јачим од себе, стварали смо, побјеђивали и успјевали када смо били Срби и када смо били окренути једни другима, када смо вјеровали једни другима и једни у друге. Можда је то највећи наук који је славни светитељ оставио сваком од нас. Некад на радост и понос, некад на стид, кад нисмо достојни овог великог и славног наука“, рекао је Александар Вулин, а онда се обратио припадницима српске заједнице.

„Знам колико бринете када слушате неке који иду около и праве балканске пактове и савезе против Србије. Знам колико бринете када се чују суманути, страшни, ужасни планови о стварању „велике Албаније“ или какве друге државе која ће читав Балкан учинити несигурним и несретним. Знам колико бринете и хвала вам за ту бригу. Хоћу да знате да је Србија сигурна и стабилна, да је Србија снажна и самопоуздана и да је Србија гарант мира и стабилности за све који живе на Балкану. Ми знамо шта је рат, зато толико љубоморно, упорно и тврдоглаво тражимо мир“, истакао је Вулин, а затим се осврнуо на ријечи премијера Заева да је опредјељење грађана Македоније да граде и његују друштво једнако за све. Истакао је да није Срба да би Македонија била сиромашнија, не би била тако добра…

„Срби, гдје год да живе, воле земљу у којој су се родили, а народи са којима живе могу и треба да их цијене, да их воле и да уче од њих. Баш као што Срби, гдје год да живе, са народима са којима живе, те људе воле, цијене и уче од њих. Чувајте своју Македонију, баш као што волите и чувате своју Србију“, закључио је, своју бесједу, министар Вулин, још једном честитајући Савиндан, национални празник Срба у Македнији.

 

СРПСКА УЗ СРБЕ ИЗ МАКЕДОНИЈЕ


Из братске Републике Српске, како је најавио водитељ програма Владимир Вучковић, стигао је лични изасланик предсједавајућег предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, генерални секретар Владе РС проф. др Синиша Каран.

„Срећни смо што су Скопље и Македонија у знаку Светог Саве, баш као што су то Србија и Република Српска. Прослављајући овај диван дан ми заједно, у слози и братској љубави, славимо наше јединство и ту љубав коју сигурно осјећамо једни према другима. Драго нам је што ударамо неке нове темеље који ће бити повезница народа српског у временима која долазе. Зато је ово прилика да се истичу најбоље српске вриједности, националне вриједности, када можемо да се окупимо и да искажемо свој национални, културни и духовни идентитет у складу са међународним конвенцијама и стандардима, који никога не вријеђа и који ниједном народу не наноси било какво зло. Овом приликом морамо се сјетити да Република Српска своју државност започиње баш у времену Светог Саве који је управљао Хумом, данашњом Херцеговином. Наше задовољство је тим веће што нам се на прослави Светог Саве придружују и припадници других народа, а обострано присуство на тим свечаностима знак су обостраног уважавања и поштовања. Зато смо и захвални што су вечерас са нама представнцици братског и пријатељског македонског народа. Пружамо руку пријатељства свима који желе заједно са нама да граде друштва и државе у којима ће српски народ, заједно са другим народима, уживати права и обавезе у складу са демократским стандардима“, рекао је Синиша Каран, а потом се осврнуо на стање у БиХ.

„Ми у РС спремни смо да са свим, који нас уважавају, заједнички радимо на остварењу европске визије кроз регионалну сарадњу. У том процесу међутим не желимо да будемо само објекат, него јасни субјекат у удруживању како би избјегли замке које нам се на том путу намећу. Иако сте видјели, посљедњих дана, да некима у БиХ смета Република Српска, будите увјерени да су Срби у Српској довољно јаки и истрајни да у миру, политичким средствима, одбране интересе, надлежности и суверенитет РС. Те интересе и нашу аутономију и нашу слободу бранили смо и бранићемо свим правним и политичким средствима. Данас кад живимо у условима свеприсутног глобализма јачање међусобних веза припадника српског народа доприноси очувању националног идентитета, а тог индентитета нема без језика, културе, вјере, традиције, историје. Као и саборности коју сада вечерас овдје исказујемо, сви окупљени на једном мјесту. На овај начин управо млађим генерацијама остављамо традицију која вијековима живи управо захваљујући Светом Сави. Када споменух ријеч саборност, не могу да се не сјетим великих сабора у вријеме цара Душана Немањића када су наши преци баш на овим просторима доносили први Законик у овом дијелу Европе и прогласили Душанову државу за царевину. Данас саборност представља универзалну вриједност која омогућава једном народу да опстане у свим временима, ма колико она била тешка, а некада и сурова“, наставио је Каран, а затим се још једном осврнуо на значај светитеља кога славимо.

„Свети Сава који је извор нашег идентитета, путоказ и водиља, представља лучу која у овим тешким временима обасјава пут којим и ми данас крочимо. И грб Немањића, који је грб српског народа, представља оно што је Свети Сава чинио и чему је тежио. Једна орлова глава представља духовну повезницу, црквену власт, док друга глава представља свјетовну власт. Над главама орла надвила се златна круна, вијенац вјечности који представља самог Господа који чува српски народ и његову државност“, закључио је своје излагање проф. др Синиша Каран, додајући да се нада да ћемо традицију светосавља наставити и у временима која долазе и да ћемо истрајати у развијању пријатељских и братских односа између српског и македнског народа.

 

СВЕТОСАВЉЕ УНИВЕРЗАЛНА ВРИЈЕДНОСТ


По завршетку официјалних говора, други дио програма отворен је светосавском химном коју је уз пратњу Симфонијског оркестра Републике Српске, извела Кристина Новаковић. Светосавску бесједу одржао је колумниста и публициста Драгослав Бокан.

„Окупили смо се овдје, на мјесту великог херојског подвига наших претходника, да би се запитали како нас данас виде наши преци, како нас види Свети Сава. Свети Сава није био, он јесте и биће, и он прати свој народ и своје потомство, својим духовним погледом већ дуже од осам вијекова. Шта нам он каже, шта нам поручује, са стрепњама и страховима које смо унијели овдје када смо се сабрали да обиљежимо још један Савиндан. Свети Сава је јединствена личност српске историје, свестрано заслужна. Његов живот и дјелатност изучавају научници разних струка, а њиме се надахњују умјетници и ствараоци свих профила. Најумнији, најмоћнији и најутицајнији неђу нама, вјековима су падали на кољена пред Светим Савом, њему се молили и од њега помоћ тражили. Зато је Светосавље наша универзална вриједност, која чува наш идентитет и омогућава заједничко духовно дисање“, рекао је, између осталог, о Светом Сави и светосављу, Драгослав Бокан.

Након Боканове бесједе, услиједио је богат културно-умјетнички програм почевши од Симфонијског оркестра филхармоније Републике Српске, преко глумачких бравура Слободе Мићаловић и Небојше Дугалића, до сјајне завршнице у извођењу ансамбла народних игара и пјесама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице.

Преостаје нам да наставимо да славимо и величамо Светог Саву, не само о његовом празнику, него сваки дан. Свети Сава је, као што је рекао владика Николај, „најљепше српско дијете, које је даровано Богу, али и најљепши српски лик кроз који се Бог нама показује“. Зато је на Србима у Македонији одговоран задатак, поготово оним млађима, да послушају завјет старијих, да обиљежавају и чувају Светог Саву као свој национални празник, јер, како неко од говорника рече, чувајући успомену на њега најбоље ће сачувати себе.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

ЛИНТИ УРУЧЕНА СВЕТОСАВСКА ПОВЕЉА


На Светосавској академији Српска заједница у Македонији додјелила је Светосавску повељу, као највише признање српског народа у Македонији за заслуге у очувању српства, Одбору за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије. Повељу је предсједнику Одбора Миодрагу Линти уручила Гордана Јовић Стојковска, предсједница Српске заједнице у Македонији, ријечима да по први пут ове године додјељује Светосавску повељу и да оно одлази у праве руке, руке освједочених пријатеља.

Обраћајући се присутним, уваженим гостима и бројним сународницима, Линта се захвалио Српској заједници на додјели овог високог признања. Истакао је да ће Одбор за дијаспору и Србе у региону и у наредном периоду чинити све што је у његовој моћи да помогне опстанак српског народа у Македонији и да пуни допринос очувању његовог националног и културног идентитета. На крају свог обраћања Линта је поручио Србима у Македонији да буду сложни и јединствени и да буду поносни на своје српско поријекло, језик, писмо, обичаје и традицију.

 

ЗОРАН ЗАЕВ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И СРПСКЕ И СРБЕ ИЗ МАКЕДОНИЈЕ


Уочи Светосавске академије предсједник Владе Републике Македоније Зоран Заев, са својим сарадницима министарком одбране Радмилом Шекерински Јанковском и министром унутрашњих послова Оливером Спасовским, примио је изасланика предсједника Србије министра одбране Александра Вулина, предсједника и члана Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне Скупштине Републике Србије Миодрага Линту и Александра Марковића, амбасадорку Републике Србије у Македонији Душанку Дивјак Томић, личног изасланика предсједавајућег предсједништва БиХ проф. др Синишу Карана, као и представнике српске националне заједнице у Македонији. Заев им је честитао национални празник Срба у Македонији Савиндан и пожелио још бољу сарадњу између двије сусједне Републике. У њихову част, предсједник македонске Владе припремио је и свечани ручак.

 

ОД ФИЛХАРМОНИЈЕ ДО ФОЛКЛОРА


У културно-уметничком дијелу програма Светосавске академије који су водили Ивана Маневска и Владимир Вучковић учествовали су Симфонијски оркестар филхармоније Републике Српске, првак опере Српског народног позоришта у Новом Саду Небојша Бабић, оперска пјевачица Кристина Јовановић.

 

Велики допринос сјаном амбијенту дали су и драмски умјетници из Београда Слобода Мићаловић, Небојша Дугалић, Ташана Ђорђевић и Лазар Дубовац, музички састав „Ђурђеви ступови“ и фолклорни ансамбл „Венац“ из Грачанице.

 

Нема коментара

Напишите коментар