У Тетову одржана 7. манифестација „Пишемо и стварамо на српском језику“

У организацији Удружења Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова, Република Северна Македонија, одржана је 7. манифестација „Пишемо и стварамо на српском језику“, суфинансирана средствима Министарства културе и информисања Републике Србије. Манифестација је одржана 19. и 20. октобра 2019. године у манастиру светог Атанасија у селу Лешок код Тетова.

Ова дечја песничка манифестација је јединствена у Републици Северној Македонији која окупља децу и младе припаднике српске националности у РСМ са циљем да кроз стваралаштво чувају и негују српски језик, ћирилицу а самим тим и свој језички и културни идентитет.

Учесници су  ђаци трију основних школа где се настава редовно  изводи на српском језику (у Табановцу, на границом са Србијом, у Старом Нагоричану код Куманова и Кучевишту на Скопској Црној гори). Поред њих  учествују и ђаци српског порекла из средина где се настава изводи на македонском наставном језику  али пишу и стварају на српском језику. То су учесници из Тетова, Скопља, Сандева на Скопској Црној гори  а ове године први пут долазе ђаци из Јосифова код Валандова.

Програм манифестације је обухватио целокупно српско стваралаштво од народне баштине до најновија издања савремених  српских аутора за децу.  Тема дечјих радова је била „Љубав“ па је тако и на Свечаном читању тих радова, као главној програмској активности, водитељ је у свом сценарију, читајући песме осталих српских песника,  направио малу антологију српске дечје поезије о љубави.  На свечано читању, поред младих песника, публици су се представили и песници из Србије Власта Ценић и Стеван Милошевић као и песници из РСМ који пишу на српском и македонском језику Славица Петровић-Тодорова и Стојан Арсић.

Удружење Срба и Македонаца Тетово

Нема коментара

Напишите коментар