У Трпињи се пливало за Часни крст

Богојављенско пливање за Часни крст одржано је 19. јануара на спортско-рекреатвном центру „Пањик“ у Трпињи. У тешким условима, по хладном времену и у леденој води пливало је 49 учесника.

Хладна вода и тридесетак метара језерца делили су учеснике од Часног крста који се налазио на крају уметног језера у Трпињи, а најбржи је био двадесеттрогодишњи Милан Пенић из Силаша.

– Пливао сам због православља и наших обичаја. Није било никакве посебне припреме и тренинга. Ово ми је треће пливање и прва победа, а планирам да се такмичим и наредних година – прича Милан непосредно по изласку из воде.

Трпиња је домаћин ове традиционалне манифестације на овим просторима четврти пут за редом, а пре тога се пливало на Дунаву у Даљу.

– Пливали смо четири године у Сремској Митровици, четири године у Даљу и исто толико сада већ и овде. Победио сам 2013. године у Даљу. Желимо да се захвалимо свим организаторима, Општини Трпиња и Српској православној цркви на челу с нашим парохом – рекао је један од организатора Урош Наранчић.

У организацији овог пливања је и Урошев пријатељ Љубан Вујанац, такође један од бивших победника.

– Данас је Богојављење, Христово крштење. Ми овде немамо текућу воду као Јордан, али имамо наше језерце и ту пливамо због обичаја и традиције. Такмичим се већ девети пут, а победио сам 2014. године у Даљу. Данас има доста бивших победника, али смо се опет окупили да учествујемо и увеличамо догађај – изјавио је Љубан.

 

Најстарији учесник 78 година, пливала и деца


Велику пажњу присутних у публици изазвао је седамдесетосмогодишњи Трпињац Марко Васиљевић који је храбро ушао у воду и такмичио се с неколико деценија млађим пливачима. Како тврди његов унук и имењак, деда га је само назвао и питао када трка почиње и обећао да ће се и он појавити на старту. Нешто касније, на радост окупљених, обећање је и испунио.

– Пратим традицију и идем са омладином. Пуно сам пута пропадао кроз лед у хладну воду, а ово је други пут да се такмичим. Кад сам ја био млад, овако нешто није постојало. Вода је хладна, али могао бих још једном скочити. Нисам имао никакве припреме, само сам се мало поквасио и ускочио – каже деда Марко који је пливао уз своја два унука.

Пре пливања служена је света литургија у трпињском храму Вазнесења Господњег. Литургију, на којој је освећена богојављенска водица, предводио је парох трпињски јереј Марко Шукунда.

Након литургије и пре пливања, од храма до језера Пањик на којем је одржано такмичење, прошла је литија у којој су осим свештеника били и становници села те пливачи.

– На првом месту бих поздравио све наше вернике радосним поздравом који је традиционалан за празник Богојављења а то је „Бог се јави – Заиста се јави“. Наиме, данас прослављамо празник Богојављења, односно дан када се Господ Исус Христос крстио у реци Јордан. Овај празник је некад давно био спојен са Божићем и са обрезањем Господњим, односно представљао је један моменат кад су се појавила Света Тројица приликом крштења Господа Исуса Христоса од стране светог Јована Крститеља. Управо у том контексту симболика реке, крштења и воде представљају за данашњи дан веома битну чињеницу, а то је да се после свете литургије обавља велико водоосвећење у нашим храмовима. Због тога имамо и богојављенско пливање које је постало традиција у нашем народу и представља симболику уласка у реку, симбол здравља, односно изнад свега, пливање за часни крст и веру тих људи – објашњава парох трпињски јереј Марко Шукунда.

Осим у Трпињи, на подручју Републике Хрватске богојављенско пливање за Часни крст одржано је и на реци Корани где је победио Марко Стојкановић.

Преузето са: срби.хр
Извор: Душан Велимировић

Нема коментара

Напишите коментар