Ђедова Косидба

У Вргинмосту одржана осма по реду Ђедова Косидба

„Ђедова косидба“ је културно – историјска и туристичка манифестација која се одржава у Вргинмосту, и која његује и афирмише обичаје и традицију Кордуна те начин живота тамошњих људи. У суботу поподне 15. јула са почетком у 17 часова кренуо је дефиле учесника традиционалне културне манифестације „Ђедова косидба“ уз учешће 20 косаца и 13 културно умјетничких друштава и пјевачких група. На челу колоне коњска запрега, на коњима коњска звона а у запрези кочијаши и дјеца сви обучени у српској народној ношњи. Иза њих са пјесмом и свирком учесници КУД-ова и косци са косама на раменима и у руци са флашама домаће шљивовице.

Организатори ове манифестације су СКД „Просвјета“ Пододбор Вргинмост и Опћина Гвозд. Медијски покровитељи су Радио Бановина, Радио Велкатон и новине Српско коло.

Након дефилеа на оближњој ливади одржано је традиционално кошење траве. Због великог броја пријављених косаца, косило се ревијално. Тако се подсјетило на прошла времена када су се њиве и ливаде косиле ручном косом. Многобројни гледаоци могли су видјети и чути много тога. Оштриле су се косе, точила се по која чашица шљивовице а на крају стигао је и косачки ручак. Први дио програма завршио је дружењем са косцима уз пјесму и игру на покошеној ливади а на крају подјела захвалница свим косцима које је уручио испред организатора Ђуро Шапић.

 

Захвалнице су примили:


Милан Тепавац – Вишково (Ријека), Драго Цвикић – Вишково (Ријека), Раде Полојац – Карловац, Перо Ивковић – Карловац, Никола Лукач – Топуско, Ђорђе Љубенковић – Костајница, Огњен Милошевић – Костајница, Милан Сузић – Костајница, Миладин Тепавац – Ријека, Љубиша Лазаревић – Костајница, Пајо Станојевић – Чемерница (Вргинмост), Мишо Поштић – Блатуша (Вргинмост), Невенка Мраковић – С. Моравице, Милош Бакић – Чемерница (Вргинмост), Јовица Петровић – Ријека, Жељко Мандић – Ријека, Симо Живковић и Перо Косановић.

 

Други дио манифестације започео је обраћањем организатора и гостију


У име организатора све присутне је поздравила Сенка Цревар Предсједник СКД Просвјета Пододбор Вргинмост износећи да сво ово што је данас организирано ће опстати захваљујући ентузијазму који нам је одузео много труда и времена за које нежалимо зато што сте данас многи дошли да нас подржите и зато велико хвала.

Организатор манифестације је такођер и Општина Гвозд на челу са новоизабраним начелником Миланом Вргом. Врга је истакао да га посебно радује што види да међу учесницима програма има много младих, који дају гаранцију да ће још дуго чувати своје обичаје и традицију. На крају свог обраћања захвалио се свим учесницима пожелио добру забаву.

Подпредсједник СКД „Просвјета“ Јовица Радмановић све присутне је поздравио у име Синише Љубојевића Предсједника СКД „Просвјета“ и своје лично име рекавши да је ово један од 52 пододбора који чува и његује нашу културу и традицију пожелећи да сви заједно подржимо да овакве и сличне манифестације опстану.

Дожупан Сисачко-Мославачке Жупаније Душан Бјелајац у свом обраћању изнио је своје заједничко радовање да ово што се данас ради, поред чувања вјере и обичаја идуће године у Вргинмосту имамо изграђене темеље СПЦ, што је поздрављено бурним аплаузом публике.

Посљедњи се обратио предсједник Коалиције удружења избјеглица са сједиштем и Београду Миле Шапић. Поздравио је све присутне госте, учеснике програма и драге земљаке у име Коалиције и у име народног посланика и замјеника предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линте који је био спречен да присуствује манифестацији. Пренио је и поздраве предсједника Завичајног клуба Кордунаша Петра Шауле присутног на манифестацији. У свом обраћању Шапић је истакао да је веома значајно што се у Вргинмосту одржава традиционална „Ђедова косидба“ која даје велики допринос очувању културе, традиције и обичаја у овом крају као и опстанак народа у Вргинмосту и на Кордуну. Значајно је и то да на овој манифестацији поред представника српског народа учествују и представници других народа и народности, чиме се шаље порука да могу живјети заједно и чувати свако свој национални идентитет. На крају свог обраћања пожелио је да ова манифестација протекне достојанствено и да се идуће године окупимо у још већем броју.

У наставку манифестације, пред више стотина окупљених Кордунаша, почео је културно-умјетнички програм који је отворила група дјеце вртића из Вргинмоста. Даље су наступила културно-умјетничка друштва, изворне пјевачке групе и бацачи пламена са својим кореографијама :

СКД „Просвјета“ Пододбор Вргинмост – домаћин, – Игре са Кордуна

КУД Ћирило и методије из Бусија Р.Србија – Игре из Славоније, Игре са Кордуна, Влашке игре

СКД „Вретено“ – Ријека – Пјесме

СКД „Просвјета“ Пододбор Гарешница – Игре из Левча,

СКД „Просвјета“ Пододбор Хр.Костајница – Игре из Лесковца, Игре са Баније

Удруга жена из Моравице – Покосила Нена пола ливаде“, Кукуњешће, Подравски дрмеш, Банатско коло

КУД „Хасан Мујезиновић“ – Цазин Р. БиХ – Игре из Цазинске крајине

СКД „Просвјета – Мали Градац – Игре оз околине Лесковца и Шумадије

СКД „Просвјета“ Пододбор Вишково (Ријека) – Пјесме: Испред родне куће, Процвјетао багрем бјели, Теци, теци Коранице

СКД „Просвјета“ Пододбор Војнић – Игре из Босилеграда

ИПГ „Баљски соколови“ – Пјесме: Ој Крајино, Отишо сам из Крајине

ПГ “Корјени“ – Београд

СКД „Просвјета“ Пододбор Окучани

Група „Массимо“ – Еко село Блатуша – Игре са пламеном

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9906″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1502653566796″]
Нема коментара

Напишите коментар