АКТУЕЛНО:

У вуковарској цркви одржан програм посвећен ивањданским обичајима

Два дана уочи великог православног празника Ивањдана у Саборном храму светог оца Николаја у Вуковару је одржан програм посвећен овом празнику у организацији вуковарског огранка Вукове задужбине.

Поводом програма под називом „Ивањдан и ивањдански обичаји“ у вуковарској Саборној цркви окупило се педесетак посетилаца. О празнику којим се обележава рођење Светог Јована Крститеља, као и о обичајима везаним за Ивањдан говорили су председница вуковарског огранка Вукове задужбине Љиљана Бајац Николић, као и вуковарски свештеник Саша Кузмановић.

– Нажалост, наш народ када празнује одређене празнике, мислећи да их обележава у хришћанском духу, често се окреће сујеверју и неким обичајима који су штетни и који нису проистекли из самог хришћанског или православног духа. Потреба за указивањем на те штетне обичаје је велика, да не би не дај Боже скренули на пут који води у идолопоклонство или се вратили неким паганским обичајима у којима често налазимо извориште приликом примене народних обичаја  – сматра протојереј-ставрофор Саша Кузмановић.

Најпознатији обичај везан за Ивањдан сасвим сигурно је плетење венаца од ивањске траве и стављање тог венца на врата домова.  Реч је о прослави рађања новог живота, а свештеник Кузмановић сматра да овај обичај није пагански, ако је у складу с литургијском прославом празника.

– Овај обичај нема везе са паганизмом ако гледамо са становишта и кроз призму хришћанства. Ако погледамо житије Светог Јована  и осталих светитеља и кад из тога извучемо једну одговарајућу поуку коју ћемо ставити у контекст историје и спасења људског рода, онда то нема везе са паганизмом јер смо тај обичај христијанизовали. Али, ако то узмемо само као неки обичај који се одвија усред лета, на данашњи дан, или ако прославу самог празника доведемо у контекст прављења одређених обичаја, онда то има везе са паганизмом – каже Саша Кузмановић.

Први део програма односио се на верски аспект Ивањдана, други део на обичаје који се са овим празником повезују, а трећи део био је практични и односио се на плетење венаца од ивањске траве. За овај обичај биле су задужене жене из секције „Свилен конац“ из Просвјетиног пододбора у Бршадину које су све заинтересоване научиле како се плете ивањски венац.

Био је ово први програм у организацији вуковарског огранка Вукове задужбине основаног средином априла ове године, а у сарадњи са православном црквом.

– Постоје три области којима се бавио Вук Караџић, а којима ће се бавити и огранак Вукове задужбине. То су народни обичаји, народна књижевност и православна вера. Ивањдан је значајан празник, а уз њега се вежу и ивањске песме које су неодвојиви део наших народних обичаја. Морамо да негујемо све те народне обичаје, што је био циљ целокупног Вуковог рада па тако и нашег огранка Вукове задужбине – истиче председница огранка Љиљана Бајац Николић.

У огранку Вукове задужбине планирају и будуће програме.  Због тога су унутар огранка и оформљена четири одбора који ће се бавити вером и веронауком, историјом и књижевношћу, српским језиком и чувањем народних обичаја и традиције. Сваки одбор радиће на својим задужењима, а резултат свега биће културни програми у сарадњи са Српском православном црквом, али и других српским удружењима из Вуковара и околине.

Преузето са: срби.HR
Од Никола Милојевић

Нема коментара

Напишите коментар